Προσφυγή στο ΣτΕ από τις εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν οι εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου, ζητώντας την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, με την οποία απογοητεύτηκε η πώληση μη νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Π. Παναγιωτόπουλος, η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας είναι έωλη, αυθαίρετη και αντίθετη σε ότι ισχύει σε άλλες χώρες. Ακόμη, κατηγόρησε την Πολιτεία για το γεγονός ότι εξισώνει το άτμισμα με το κάπνισμα, ενώ όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος.

Παράλληλα, ο σύνδεσμος προγραμματίζει ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «ο ατμός δεν είναι καπνός», με στόχο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα οφέλη στη δημόσια υγεία από το άτμισμα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε το υπουργείο Υγείας να παραδειγματιστεί από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, όπου πρόσφατα οι αρχές αναγνώρισαν το άτμισμα ως εργαλείο για τη διακοπή καπνίσματος και επέτρεψαν την υπό όρους ενημέρωση του κοινού για τα προϊόντα ατμίσματος.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 400.000 άτομα χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα και στην αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 10.000 εργαζόμενους.