ΠΡΟΣΟΧΗ!: 10 διαδικτυακές απάτες που πρέπει να προσέξετε

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι χρήστες του διαδικτύου, καθώς οι απάτες είναι πολλές και οι απατεώνες βρίσκουν ολοένα και πιο ευφάνταστα σενάρια για να εξαπατήσουν τα θύματά τους και να αποσπάσουν χρήματα, προσωπικά δεδομένα και κωδικούς ασφαλείας.

«Όταν δίνουμε σε αγνώστους προσωπικά μας στοιχεία είναι σαν να δίνουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας», λέει έμπειρος αξιωματικός της αστυνομίας στην εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία παρουσιάζει δέκα από τις γνωστές απάτες του ίντερνετ.

Δείτε αναλυτικά με ποιους τρόπους καταφέρουν οι επιτήδειοι να ξεγελούν και εκβιάζουν τα θύματά τους.
“Με «σφραγίδα» Ταχυδρομείου:

Το τελευταίο διάστημα διακινούνται μαζικά από κύκλωμα απατεώνων παραπλανητικά SMS με το λογότυπο των ΕΛΤΑ. Το δέλεαρ είναι η δήθεν προσφορά δώρων κυρίως κινητών τηλεφώνων. Απώτερος σκοπός, όμως, των επιτήδειων είναι να αποσπάσουν από τα «θύματα» τους προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία καρτών και PIN. Τα ΕΛΤΑ αντέδρασαν αμέσως και με ανακοίνωσή τους καλούν το κοινό να αγνοήσει τέτοιου είδους μηνύματα.”

“Σεξουαλική εκβίαση:

Μία από τις χειρότερες μορφές οικονομικής απάτης καθώς επικεντρώνεται στην απειλή του διασυρμού του θύματος αποτελεί η σεξουαλική εκβίαση, διεθνώς γνωστή ως sextortion scam. Αδίστακτοι δράστες με την χρήση ψεύτικων email αποστέλλουν μαζικά μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Τους απειλούν ότι έχουν εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει ενεργοποιήσει κάμερα και καταγράφει προσωπικές τους στιγμές. Τους εκβιάζουν ότι αν δεν τους καταβάλουν συγκεκριμένο ποσό σε bitcoins θα δημοσιεύσουν το επίμαχο υλικό.”

“Ειδικευμένοι τεχνικοί: 

Επαγγελματίες απατεώνες επιχειρούν να παραπλανήσουν χρήστες Διαδικτύου προσποιούμενοι τους τεχνικούς που εργάζονται σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού. Μέσω κλήσεων από τηλέφωνα τρίτων χωρών «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων του υπολογιστή. Από τα θύματα ζητούν να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν τον πλήρη έλεγχο και έχουν πρόσβαση σε αποθηκευμένους κωδικούς, τους οποίους στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν σε παράνομες ενέργειες.”

“Ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό:

Τουλάχιστον 1.000 ευρώ «έκαναν φτερά» από τις καταθέσεις μιας 37χρονης από την Πάτρα η οποία έπεσε θύμα απατεώνα. Ο δράστης, σε τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιήθηκε ότι είναι υπάλληλος μεγάλης εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και την έπεισε ότι ο υπολογιστής της παρακολουθείται. Ανυποψίαστη η γυναίκα τού επέτρεψε την πρόσβαση στον υπολογιστή της με αποτέλεσμα ο δράστης να αποσπάσει χρήματα από τον λογαριασμό της, τα οποία στη συνέχεια κατέθεσε με έμβασμα σε τράπεζα της Σλοβενίας.”

“Το «ψάρεμα»:

Με τη μέθοδο αποστολής phishing mails κύκλωμα απατεώνων κατάφερε να σηκώσει μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό λογαριασμό πελάτη και να μεταφέρει σε λογαριασμό συνεργού τους. Οι δράστες «ψάρεψαν» με παραπλανητικά μηνύματα τον πελάτη και με το πρόσχημα ότι οι προσωπικοί κωδικοί παραβίασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες τράπεζας έχουν λήξει κατάφεραν να του αποσπάσουν τους κωδικούς καθώς και τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας.”

“Σούπερ-μάρκετ απατεώνων:

Έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό απάτης από πώληση ηλεκτρικών συσκευών, χορήγηση δανείων και εκμίσθωση ανύπαρκτων ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν στήσει δύο απατεώνες στο διαδίκτυο. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια είχαν καταφέρει να αποσπάσουν, μέσω μαϊμού συναλλαγών, ποσό που υπερβαίνει τα 117.000 ευρώ. Ως κύριο μοχλό χρησιμοποιούσαν ψευδείς αναρτήσεις και απατηλές αγγελίες σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας.”

“Διορισμός στο Κοινοβούλιο:

Με μία ψευδή διαδικτυακή αγγελία άγνωστος έταζε πρόσληψη σε πολιτικό γραφείο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με καθήκοντα γραμματέα. Στην αγγελία ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να του αποστείλουν βιογραφικό και άλλα προσωπικά δεδομένα, μέσω email.”

“Με την εγγύηση της ΕΛ.ΑΣ:

Ακόμη και την Ελληνική Αστυνομία εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι. Αποστολέας των παραπλανητικών e-mail φερόταν να είναι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα μηνύματα αυτά ο παραλήπτης ενημερωνόταν «επισήμως» για υποτιθέμενη παραβίαση του e-banking του. Το μήνυμα έφερε ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο αστυνομικής υπηρεσίας, ενώ ο αριθμός fax αντιστοιχούσε σε ιδιωτική εταιρεία.”

“Βίλα φάντασμα:

Η προσφορά ιστοσελίδας για ενοικίαση βίλας στη Μύκονο για 12ημερες διακοπές στο νησί, ήταν ιδιαίτερα δελεαστική. Το κόστος, όμως, ήταν πολύ χαμηλό για να είναι αληθινό. Δύο οικογένειες πείσθηκαν και κατέθεσαν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και αποδείχτηκε ότι έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης.”

“Φθηνά εισιτήρια:

Σε τουλάχιστον 6.000 ευρώ εκτιμάται ο τζίρος κυκλώματος που προωθούσε μέσω ιστοσελίδας δήθεν φθηνά εισιτήρια για εκδηλώσεις και κάθε είδους θεάματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ύστερα από πολλές καταγγελίες για επιπλέον χρεώσεις σε απατηλές κρατήσεις προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με υποτιθέμενη έδρα την Ελβετία, δεν είχε μόνιμη εξουσιοδότηση για πώληση εισιτηρίων.”

πηγή: cnn.gr