Πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει για την έναρξη του συλλαλητηρίου της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για τo «Μακεδονικό». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι. Εν όψει της μεγάλης αυτής συγκέντρωσης ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Παράλληλα στο επίκεντρο βρίσκονται και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα με εντολή της αστυνομίας την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια», από τις 10:00 πμ και μέχρι να δοθεί νεότερη εντολή.

Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν τις προαναφερθείσες στάσεις. Ενδεχομένως όμως να υπάρξουν και κάποιες ακόμα τροποποιήσεις οι οποίες θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα.

Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων την Κυριακή θα είναι μεγάλη αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, και το κλείσιμο των δρόμων πέριξ του Συντάγματος. Βασικό μέλημα των Αρχών αποτελεί η αποφυγή ή η αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ότι όσοι θέλουν να διαδηλώσουν να το κάνουν απερίσπαστα και για αυτό το λόγο σχεδόν το σύνολο των αστυνομικών θα βρίσκονται σε μέτρα τάξης και ασφάλειας.
Ειδικές ζώνες για να μην συναντηθούν ιδεολογικά αντίθετες ομάδες

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα δημιουργούν ειδικές ζώνες προκειμένου να μην συναντηθούν ιδεολογικά αντίθετες ομάδες ενώ θα δημιουργηθούν και φραγμοί με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να μην έλθουν σε επαφή, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου.

Το ίδιο σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή και στα Λουλουδάδικα, δίπλα στη Βουλή, όπου θα δημιουργηθεί φραγμός πριν την παράπλευρη είσοδο επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Τα μέτρα όμως, προγραμματίζεται να είναι δρακόντεια και κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των διαδηλωτών από το Σύνταγμα, υπό τον φόβο κάποιες ομάδες αντίθετες να έχουν παρεισφρήσει μέσα στο πλήθος με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.Γι’  αυτό τον λόγο η κρατική Ασφάλεια θα βρίσκεται σε συναγερμό

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται και η συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει  στα Προπύλαια την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να κινηθούν εναντίον των πολιτών που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και θα βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος.

Η Τροχαία αναλαμβάνει δράση για τα λεωφορεία εκτός Αθηνών 

Σχετικά με τα  λεωφορεία που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα από ολόκληρη την Ελλάδα, αστυνομικές πηγές εξηγούν πως θα τα οδηγήσουν αστυνομικοί της Τροχαίας έως το τέλος της Λ. Συγγρού. Από εκείνο το σημείο οι διαδηλωτές θα αποβιβαστούν έτσι ώστε να κατευθυνθούν πεζοί στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα φτάσουν από όλη την Ελλάδα πάνω από 2.500 λεωφορεία

Σύμφωνα με απόφαση της Τροχαίας Αττικής θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση από τις 22.00 του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου έως τις 23.59 της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου καθώς επίσης θα υπάρξει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 06.00 έως τις 23.59 της Κυριακής στις οδούς και λεωφόρους:

– 28ης Οκτωβρίου – Πατησίων στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Χαλκοκονδύλη στο τμήμα μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της πλατείας Κάνιγγος

-Σόλωνος, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Πλατεία Συντάγματος

– Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου

– Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλατείας Ομονοίας

– Αθηνάς, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ερμού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Β. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της

– Λ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Καλλιρόης και Αθ. Διάκου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη

– Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας

– Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας

– Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ιπποκράτους σε όλο το μήκος της

– Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας

– Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

– Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

– Λ. Κατεχάκη στο τμήμα μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

– Φειδιππίδου στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας

– Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

Από τις απαγορεύσεις περιορισμών εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ καθώς και τα λεωφορεία μεταφοράς συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.


Φύλαξη σε κτήρια και στόχους υψηλού κινδύνου 

Στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνεται και η φύλαξη κυβερνητικών κτηρίων και στόχων υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με το σχέδιο θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ θα ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών.

Παράλληλα αναζητούνται δύο μεγάλοι υπαίθριοι χώροι,όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα θέλει να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο.

Επιτήρηση από ψηλά

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ελικόπτερα της αστυνομίας όπου θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος το κέντρο της Αθήνας. Τέλος σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες.

Οι προετοιμασίες των διοργανωτών και οι ομιλητές

Πανέτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές για το συλλαλητήριο της Κυριακής οι οποίοι ρυθμίζουν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες και καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει χωρίς φόβο και ακρότητες. Κεντρικός ομιλητής αναμένεται να είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Όπως έγινε γνωστό, η εξέδρα του συλλαλητηρίου θα στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στη συμβολή της Ερμού με την πλατεία Συντάγματος. Εκεί θα βρίσκονται και μέλη που θα περιφρουρούν το συλλαλητήριο προσπαθώντας ταυτόχρονα να απομονώσουν ακραίες φωνές που τυχόν θα υπάρξουν.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, με περιορισμένο όμως αριθμό.

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή : Zougla.gr