Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας για την Αγία Σοφία

Με ψήφισμά του που εγκρίθηκε ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας καταδικάζει ως «προκλητική και βαθιά περιφρονητική για την ιστορία και την παράδοση»

την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Το ψήφισμα, το οποίο εκδόθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα μεταφραστεί και στην τουρκική γλώσσα και θα λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι και σε τοπικό επίπεδο όλοι οι φορείς με ομοφωνία και ομοθυμία αντιδρούν. «Η μικρή δική μας φωνή έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες, με στόχο να αλλάξει απόφαση η τουρκική πλευρά», τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

“Η Αγιά Σοφία είναι ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα ένα αιώνιο σύμβολο για τον ελληνισμό, τη βυζαντινή κληρονομιά του, αλλά και την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.

Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη μετατροπή της σε τζαμί και τόπο ισλαμικής θρησκευτικής λατρείας είναι απόλυτα καταδικαστέα, προκλητική και βαθιά περιφρονητική για την ιστορία και την παράδοση. Αποσκοπεί στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης, της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, αλλά και των συμβολισμών που το μνημείο αυτό έχει για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η ανέξοδη επίδειξη ισχύος μέσω της αδιανόητης και θρασύτατης ενέργειας του Τούρκου προέδρου δεν πρέπει να παραμείνει αναπάντητη. Η χώρα μας – και συνολικά η Ευρώπη – πρέπει να δράσει και να αντιδράσει. Πρέπει να κινητοποιήσει την UNESCO και τους διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα πάνω σε ένα ζήτημα που συνιστά ύβρη και πρωτοφανές πλήγμα για τις αρχές του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η διεθνής συνεργασία. Πρέπει να εγείρει και να συντονίσει την παγκόσμια διαμαρτυρία για μία απόφαση που εκτός από θρασεία είναι και παντελώς ανιστόρητη.

Πρέπει να θυμίσει στους πολίτες της Ευρώπης τις κοινές μας ρίζες, το κοινό μας παρελθόν, που έχει οικοδομηθεί πάνω σε μνημεία όπως είναι η Αγία Σοφία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενώνεται μόνο πίσω από κοινό νόμισμα ή κοινές πολιτικές, αλλά πρώτα και κυριότερα πίσω από κοινές παραδόσεις και ιστορικές μνήμες.

Τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν ανήκουν σε μία χώρα – πόσο μάλλον σε έναν πολιτικό – αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που έχει χρέος να προασπίσει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Και τέλος πρέπει η χώρα μας να θυμίσει στο γειτονικό μας λαό, στους Τούρκους πολίτες που κατανοούν την αμετροέπεια των πράξεων της ηγεσίας της χώρας τους, που επιθυμούν να είναι μέρος του ευρωπαϊκού πλαισίου και της παγκόσμιας πολιτιστικής και πολιτικής κοινότητας ότι την ύβρη, δηλαδή την αλαζονική και προσβλητική περιφρόνηση των ηθικών κανόνων, ακολουθεί πάντοτε η νέμεση, η τιμωρία που αποκαθιστά το γενικό αίσθημα δικαιοσύνης και αρμονίας”.