ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Μάθε να εκφράζεις τα συναισθήματα σου

Πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε σε κλίμα εσωστρέφειας. Σε μία χώρα με αρκετές ανατολίτικες επιρροές μία από τις κύριες έγνοιες μας είναι το τι θα πει ο κόσμος. Θυμάμαι πολλές φορές, όταν μικρότερος τσακωνόμουν με τους γονείς μου, άκουγα την κλασσική ατάκα “Μην φωνάζεις γιατί ακούνε οι γείτονες”.

Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενδιέφερε τότε και εξακολουθεί να μην με ενδιαφέρει τώρα. Αυτό κυρίως γιατί αν αισθάνομαι κάτι, το εκφράζω νωρίς πριν κλιμακωθεί μέσα μου και με οδηγήσει σε συναισθηματική έκρηξη.

Ειδικά αν είσαι άντρας, μεγαλώνεις με την απειλή του “Αν εκφράσεις τα συναισθήματά σου θα φανείς αδύναμος”. Οπότε τι κάνεις; Τα κρατάς μέσα σου; Ως πότε μπορείς να το κάνεις αυτό όμως, χωρίς να καταρρεύσεις;

Πολλές φορές μας κοστίζει αυτή η αδυναμία να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Μας απομακρύνει από ανθρώπους που νοιαζόμαστε ή μας εγκλωβίζει σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Διάφορες ερωτήσεις περνάνε από το μυαλό σου όπως:

“Αν πω τι αισθάνομαι και δεν βρω ανταπόκριση;”

“Ίσως εκφραστώ λάθος και πληγώσω κάποιον”

“Αν πω τι αισθάνομαι και μετά αλλάξω γνώμη;”

“Τι θα γίνει αν εκφραστώ και κάποιος το εκμεταλλευτεί;

 

Είναι λογικό να έχουμε τέτοιες ανησυχίες αρκεί να είναι έως ένα βαθμό. Αν βιώνεις κάτι τέτοιο σε καθημερινή βάση και για κάθε περίσταση τότε θα οδηγηθείς στην απομόνωση. Να ξέρεις ότι ο κόσμος δεν αισθάνεται άνετα όταν εκφράζεται και δεν έχει ανταπόκριση. Αυτό μπορεί σε οδηγήσει στο να χάσεις κόσμο από κοντά σου.

Γιατί όμως να μην θες ή ακόμη και να μην μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως μπορείς να δεις παρακάτω.

Μην κρύβεις αυτό που αισθάνεσαι

Μην κρύβεις αυτό που αισθάνεσαι

Συναισθηματική τελειότητα

Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν πρέπει να εκφράσεις συναισθήματα όπως ζήλεια, άγχος ή θυμό γιατί πρέπει να δείχνεις πάντα χαμογελαστός, άνετος και χωρίς προβλήματα. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι το αντίθετο θα δείξει ότι είσαι αδύναμος ή ευάλωτος. Ίσως πιστεύεις ότι αν διακρίνουν κάποια αδυναμία θα σε απορρίψουν.

 

Φόβος απόρριψης

Φοβάσαι τόσο πολύ την απόρριψη ή το ότι θα μείνεις μόνος που είσαι διατεθειμένος να καταπιείς τα συναισθήματά σου για να μην εκνευρίσεις τους ανθρώπους τριγύρω σου. Ίσως ακόμη να αισθάνεσαι μία εγγενή ανάγκη να ικανοποιήσεις τους πάντες για να έχουν μία καλή εικόνα για εσένα.

 

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ίσως πιστεύεις ότι δεν αξίζει να εκφράσεις τα συναισθήματα σου γιατί δεν είσαι αρκετά άξιο άτομο για να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί σου.

 

Πιστεύεις ότι είσαι μάρτυρας

Υπάρχει πιθανότητα να εισπράττεις αρνητική συμπεριφορά από άλλους και να επιλέγεις να μην εκφράσεις το θυμό ή την απογοήτευσή σου γιατί θεωρείς ότι αυτή η καρτερικότητα και υπομονετικότητα είναι αρετή και ότι θα δικαιωθείς αργότερα.

 

Φόβος σύγκρουσης ή διαμάχης

Φοβάσαι το θυμό ή τις διαμάχες με άλλους. Ίσως πιστεύεις ότι άνθρωποι με καλές σχέσεις θα πρέπει να αποφύγουν τις λεκτικές διαμάχες ή τις έντονες αντιπαραθέσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε εγκλωβισμό σε μία μη παραγωγική σχέση ακριβώς λόγω αυτής της αποφυγής.

Εκφράζοντας τα συναισθήματα σου, ολοκληρώνεσαι

Εκφράζοντας τα συναισθήματα σου, ολοκληρώνεσαι

 

Το να μάθεις γιατί δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τα συναισθήματα σου είναι μόνο η αρχή της διαδρομής μέχρι να καταφέρεις να το κάνεις. Το να μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου είναι κάτι που μαθαίνεται. Σε κάποιους πιο εύκολα, σε άλλους πιο δύσκολα αλλά το σίγουρο είναι ότι μπορείς να το κάνεις.

Είναι σημαντικό να μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου και να μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με τον εσωτερικό εαυτό σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει καλύτερο σύντροφο, καλύτερο γονιό και συνολικά καλύτερο άνθρωπο.

Όταν εκφράζεις αυτό που νιώθεις, αισθάνεσαι καλύτερα. Βγάζεις από μέσα σου οτιδήποτε σε πιέζει. Οτιδήποτε μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις και τοξικές συμπεριφορές.

 

Συγκρατήσου μόνο αν το απαιτεί η περίσταση

Εντάξει, είναι λογικό να πρέπει να συγκρατηθείς κάποιες φορές αν το απαιτεί η περίσταση. Εξάλλου ο λόγος για τον οποίο θες να εκφράσεις τα συναισθήματα σου είναι για να δείξεις τι πραγματικά νιώθεις και να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής. Όχι για να ντροπιάσεις ή να γίνεις ωμός με τους άλλους.

 

Εκτόνωσε την συναισθηματική σου πίεση

Άλλες φορές έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε λύπη ή θλίψη. Πολύς κόσμος φοβάται να το κάνει γιατί πιστεύει ότι αν ξεκινήσει, δεν θα μπορεί να σταματήσει. Να ξέρεις ότι είναι καλό να μπορείς να εκτονωθείς κάπου κάπου. Η εκτόνωση της έντασης είναι καλή γιατί ουσιαστικά αδειάζεις από όλη την αρνητική προδιάθεση και κάνεις χώρο για κάτι πιο παραγωγικό.

 

Προσέγγισε τα πράγματα από την θετική τους πλευρά

Ο περισσότερος κόσμος εκφράζει με μεγαλύτερη άνεση τι δεν του αρέσει παρά τι του αρέσει. Την επόμενη φορά που θα είσαι με κάποιον που ξέρεις ότι σου έχει κάνει τη ζωή καλύτερη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να του το πεις και θα δεις ότι κι εσύ θα αισθανθείς καλύτερα.

Φρόντισε να ξοδεύεις τόση ενέργεια για να εκφράσεις τα θετικά στη ζωή σου, όση ξοδεύεις για να εκφράσεις τα αρνητικά. Δημιούργησε μία ισορροπία στη ζωή σου.

Στο δια ταύτα, όλοι μας θέλουμε να μπορούμε να βιώνουμε και να μοιραζόμαστε τα θετικά της ζωής και όχι τα αρνητικά. Απλά χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσεις την πρακτική.

πηγή: humanadvanced.com