«Πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει» ο κορονοϊός – Οι τρεις λόγοι που προκαλούν ανησυχία

Η είδηση πως σε δυο πασίγνωστα bar της Μυκόνου, το Nammos και το Scorpios, μπήκε λουκέτο γιατί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό περισσότεροι από 10 εργαζόμενοι έχει προκαλέσει νέο συναγερμό στις αρχές.


Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (02.09.2020) στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για «πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει» και περιέγραψε τους λόγους που προκαλούν αυτή την ανησυχία.

«Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, «το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε».

Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. «Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού, σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε.

Ο καθηγητής διεμήνυσε πως ο κορονοϊός «δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές».

Είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων».

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου θα βολέψει, αφού θα έχουν οργανωθεί λίγο τα πράγματα, θα έχει γίνει επιστροφή από τις διακοπές και σχετική απομόνωση των παιδιών και των νέων από διακοπές.