Ρομπότ γλάροι, μέδουσες και γιατροί στη παγκόσμια έκθεση στην Κίνα

«Τρομάζουν» οι νέες εφευρέσεις των κορυφαίων της παγκόσμιας ρομποτικής
Η μεγαλύτερη έκθεση ρομπότ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κίνα και οι παρουσιάσεις των «γκουρού» της παγκόσμιας ρομποτικής προκαλούν δέος ακόμα και στους πιο μυημένους.

Πρόκειται για την 5η παγκόσμια ετήσια Παγκόσμια Διάσκεψη Ρομπότ που πραγματοποιείται στο Πεκίνο από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου και προσελκύει περισσότερους από 800.000 επισκέπτες.

Η εκδήλωση παρουσιάζει περισσότερα από 700 μοντέλα των τελευταίων ρομποτικών τεχνολογιών και αναβαθμίσεων.

Από τα νέα μοντέλα ξεχωρίζουν κατασκευές που μπορούν να πετάξουν με ελάχιστη ενέργεια, να κολυμπήσουν όπως οι μέδουσες, ακόμα και να κάνουν ιατρικές εγχειρήσεις στον εγκέφαλο ασθενών αντικαθιστώντας τους γιατρούς.

Ο γλάρος με τη μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Η πιο ρεαλιστική κατασκευή που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα θετικά σχόλια είναι η κατασκευή που παρουσίασε η γερμανική εταιρία Festo. Πρόκειται για ένα αεροπλάνο με υπερφυσικές ιδιότητες καθώς είναι εμπνευσμένο από τους γλάρους.

Με πτερύγια δύο μέτρων το μοντέλο πτήσης μπορεί να απογειωθεί, να πετάξει και να προσγειωθεί με τα δικά του φτερά μόλις με 23 watts δύναμης, δηλαδή, το ήμισυ της ισχύος που χρησιμοποιούν ορισμένοι φορητοί υπολογιστές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μία ρομποτική συσκευή που χρησιμοποιεί επαναστατική τεχνολογία και σε ευρεία εφαρμογή θα μπορούσε να αλλάξει όλο την ιστορία του πλανήτη στις μεταφορές και ταχυμεταφορές σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει.

Ανθρωποειδές ρεσεψιονίστ

Άλλη περίπτωση είναι το XR-1, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα προηγμένο ανθρωποειδές που τροφοδοτείται συνεχώς από ένα κομπιούτερ που δεν είναι τίποτε άλλο από έναν «συνεχώς εξελισσόμενο εγκέφαλο».

Μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα όπως κάθε άνθρωπος: Να πάρει και να μεταφέρει αντικείμενα, να ανοίξει πόρτες ή ακόμα και να βιδώσει μια βίδα. Επίσης προγραμματίστηκε να εκτελεί χρέη θυρωρού, ρεσεψιονίστ, οδηγού, ως προσωπικό εξυπηρέτησης VIP πάντα σύμφωνα με το σενάριο που το «φορτώνει» ο προγραμματιστής.

Εγχειρήσεις εγκεφάλου

Το UR5 είναι ένα ευέλικτο ρομπότ με συνεργατικό βραχίονα που αγγίζει το ανθρώπινο μυαλό. Δοκιμάστηκε ώστε να δημιουργεί δύσκολες και βαριές κατασκευές μέχρι και τεχνική χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο πάντα σύμφωνα με το σενάριο του προγραμματιστή.

Η ρομποτική μέδουσα

Την παράσταση όμως κλέβει και η ρομποτική μέδουσα. Εχει σχεδιαστεί με υλικά υψηλής τεχνολογίας για να κινείται ακριβώς όπως η βιολογική μέδουσα, να γλιστρά χωρίς κόπο μέσα από το νερό και να αντλεί πληροφορίες από μεγάλα βάθη και μάλιστα με πολύ μεγάλη αυτονομία δράσης. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως χάρης στην ολοκληρωμένη τεχνολογία επικοινωνιών και αισθητήρων που διαθέτει στα bots της μπορεί να προσαρμοστεί άνετα ακόμα και στις κοινότητες των κανονικών μεδουσών.

πηγή: newsone.gr