Σαν σήμερα θεμελιώθηκε το Γκολφ της Γλυφάδας (5/9/1962)

H ιστορία του Γκόλφ της Γλυφάδας αρχίζει το 1960, όταν ο δήμος Γλυφάδας εκμίσθωσε στον ΕΟΤ ( τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) μια έκταση 530 στρεμμάτων, για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στην παραθαλάσσια περιοχή όπου υπήρχαν πεύκα, αμμοθίνες και χαμηλή πυκνή δασώδης βλάστηση. Έως τότε ο τόπος αυτός ήταν γνωστός ως κυνηγότοπος την εποχή των τρυγονιών. Τη δεκαετία του ‘50 χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο της ίλης ιππικού, εξ ου και η ύπαρξη του Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είχε κτισθεί για τον εκκλησιασμό των στρατιωτών.
Εκμεταλλευόμενος την φυσική ομορφιά του τοπίου (φυσικό ρέμα, παραθαλάσσια θέα), ο αρχιτέκτονας γηπέδων γκόλφ Donald Harradine, κατασκεύασε ένα γήπεδο γκόλφ 18 τρυπών , που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Ο Harradine φύτεψε πολλά δέντρα κατά μήκος των διαδρομών, κυρίως πεύκων, που ήταν το χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής. Χαρακτηριστικά ήταν και τα ξύλινα γεφυράκια επάνω από το ρυάκι στην 1η , 9η, 15η και 16η τρύπα , από όπου οι γκόλφερ μετέφεραν τα καροτσάκια τους.
Το γήπεδο λειτούργησε  αρχικά με 9 τρύπες και έξι μήνες αργότερα ολοκληρώθηκαν και οι 18 τρύπες του γηπέδου.
Σημαντική τροποποίηση έγινε το 1978 από τον Robert Trent Jones, λόγω της διεξαγωγής του 27ου παγκοσμίου κυπέλου γκολφ. Σχεδιάστηκε και τοποθετήθηκε αυτόματο πότισμα σε όλο το γήπεδο και έγινε προσεχτική κάλυψη του ρέματος και μετατροπή του σε επίπεδη κοιλάδα , λόγω της εμφάνισης των πρώτων ηλεκτρικών αυτοκίνητων γκολφ. Ταυτόχρονα η προσθήκη αμμοπαγίδων (μπάνκερς) στις διαδρομές, αύξησε το βαθμό δυσκολίας του γηπέδου.
Το 1965 ο ΕΟΤ λόγω αδυναμίας του να διατηρήσει και να συντηρήσει το γήπεδο, παραχώρησε την λειτουργία του στα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας, μέχρι και την λήξη της σύμβασης με τον Δήμο Γλυφάδας το 1992.
Από το 1993 το γήπεδο επανήλθε στο Δήμο Γλυφάδας, λειτουργώντας σαν δημοτική επιχείρηση, κάνοντας πλέον το γκολφ προσιτό για όλο τον κόσμο.
Εκτός από την καθημερινή άθληση επαγγελματιών και ερασιτεχνών το Γκόλφ της Γλυφάδας έγινε ένα κέντρο για την ανάπτυξη του γκολφ σε όλη την Ελλάδα και φιλοξένησε σπουδαία γεγονότα και προσωπικότητες του κόσμου του γκόλφ.
Το 1966 ο Tony Lima και ο Roberto Dovincenzo πήραν μέρος στο τουρνουά της Shell’s Wonderful World of Golf, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου του γκόλφ στο μοναδικό τότε στην Ελλάδα γήπεδο του γκόλφ.
Το 1979, 45 χώρες έστειλαν γκόλφερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γλυφάδα- ένας θρίαμβος για την Ελλάδα.
Το 1991, οι καλύτεροι ερασιτέχνες του γκόλφ στην περιοχή της Μεσογείου πήραν μέρος στους ΧΙ Μεσογειακούς Αγώνες Γκόλφ. Ο Γιώργος Νικηταίδης χάρισε τότε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στο γκόλφ.
Το 1999-2002 φιλοξενήθηκαν στη Γλυφάδα οι αγώνες “European Seniors golf” με τη συμμετοχή πολλών θρύλων του επαγγελματικού γκολφ.
Το 2004 η Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό κύπελο Ομίλων.
Το 2011 ἐγιναν οι αγώνες των “SPECIAL OLYMPICS” στο άθλημα του γκολφ, με τεράστια συμμετοχή αθλητών και συνοδών.
Τον Ιούλιο του 2012, με την συμβολή του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών, το γήπεδο φιλοξένησε το πασίγνωστο “Faldo Series Greece Championship”, τουρνουά για παιδιά έως 18 ετών, με την παρουσία του ίδιου του NickFaldo.
Το διεθνών προδιαγραφών γήπεδο του γκολφ της Γλυφάδας είναι μια καταπράσινη έκταση, διαμορφωμένη σε ένα τοπίο με χαμηλούς λόφους, με μεγάλα δέντρα και χαμηλή μεσογειακή βλάστηση.
Ευρισκόμενο μόνο 1.5 χλμ από τη θάλασσα, με ήπιο κλίμα και με το βουνό Υμηττός να δεσπόζει στα ΒΑ και μόνον 35 λεπτά από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος , το λιμάνι του Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας, το γήπεδο του γκολφ της Γλυφάδας ,είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσετε το αγαπημένο σας άθλημα του γκολφ όλο το χρόνο καθώς επίσης και μια υπέροχη οικογενειακή εξόρμηση.
Πηγή : Glyfada24.gr