Σε αποχή κατέρχονται οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας

Σε απόχη κατέρχονται από αύριο οι δικαστικοί υπάλληλοι των Ειρηνοδικείων Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κρωπίας, Ιλίου, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους που προβλέπονται από την σχετική υπουργική απόφαση.


Από αύριο ξεκινάει, μεταξύ των άλλων, η λειτουργία των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, αποφάσισε την αποχή από τα καθήκοντα, καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης και ειδικά η βασικότερη, που είναι «η απουσία αστυνομικού οργάνου ή υπαλλήλου σεκιούριτι που θα ελέγχει την προσέλευση των πολιτών και των δικηγόρων στις δικαστικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλίζεται το προβλεπόμενο όριο των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κλειστούς χώρους».


Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την με την υπ΄ αριθμ. 26804/25-4-2020 απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, θα επαναλειτουργήσουν μερικώς οι δικαστικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.

Οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των συγκεκριμένων δικαστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, μεταξύ των άλλων, είναι:

Σύσταση για χρήση μάσκας όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας αλλά και από τους συνηγόρους και διαδίκους.

Διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.

Τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο.

Καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.