Σε κόκκινο συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. εν όψει της επετείου για τον Γρηγορόπουλο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛΑΣ ενόψει της επετείου των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στο μέγαρο της ΓΑΔΑ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις για να καθοριστούν τα μέτρα ασφαλείας, για την εφαρμογή των οποίων θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

Ήδη σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν αναρτηθεί καλέσματα για τις συγκεντρώσεις της Πέμπτης. Η πρώτη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 μ.μ. στα Προπύλαια απ΄όπου οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Ωστόσο, η δεύτερη συγκέντρωση είναι αυτή που ανησυχεί τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για την συγκέντρωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 6 μ.μ. στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγορόπουλος. Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων επετείων θεωρείται βέβαιο ότι κάποια στιγμή οι αντιεξουσιαστές θα αρχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ που θα βρίσκονται στη γύρω περιοχή, στήνοντας οδοφράγματα στην Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους, χρησιμοποιώντας, όπως πάντα, ως ορμητήριο το κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου.

Η ΕΛ.ΑΣ. δίνει μεγάλη βάση στο δίκτυο πληροφόρησης που διαθέτει, ούτως ώστε να προλάβει τυχόν επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε αστυνομικούς ή άλλους στόχους, πραγματοποιώντας συλλήψεις ή έστω προληπτικές προσαγωγές υπόπτων πριν και μετά τις κινητοποιήσεις της 6ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών τμημάτων, με τους διοικητές να έχουν δώσει εντολές για «επαγρύπνηση».

Στους προληπτικούς ελέγχους περιλαμβάνεται και η προσπάθεια εντοπισμού σημείων όπου οι αντιεξουσιαστές κρύβουν βόμβες μολότοφ, πέτρες, βεγγαλικά, σφυριά, ακόμα και φωτοβολίδες ευθείας βολής για τις επιθέσεις τους.

Ωστόσο, ο μεγάλος φόβος των αρχών έχει να κάνει με την έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη δράση ομάδων αντιεξουσιαστών, δράση που εκτιμάται πως θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αναζωπύρωσης της εγχώριας τρομοκρατίας.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα βίαια επεισόδια που συμβαίνουν στα Εξάρχεια, οι επιθέσεις του Ρουβίκωνα και κυρίως η τρομοκρατική επίθεση κατά του εισαγγελέα Ντογιάκου.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν και οι ενεργές καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα για το Μακεδονικό, καθώς θεωρούνται πιθανές συμπλοκές μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών μαθητών, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, πτήσεις από τις συγκεντρώσεις των αντιεξουσιαστών αναμένεται να κάνει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα επιστρατευτεί για να δίνει τη «γενική εικόνα» σε μία προσπάθεια να καταγράφονται με ακρίβεια οι κινήσεις «ύποπτων ομάδων» προς πιθανούς στόχους επιθέσεων.

πηγή: in.gr