Σήμερα, 8 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, πιο επίκαιρη από ποτέ!

Σήμερα, 8 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Δεν είναι μία μέρα για να δέχονται οι γυναίκες απλά «χρόνια πολλά», τριαντάφυλλα και σοκολατάκια. Αλλά μια ημέρα για να μας υπενθυμίζει τους αέναους και δυναμικούς αγώνες ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Τους αγώνες διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων. 
Η γιορτή πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Σε μια εποχή που η πατριαρχία είναι εδώ, οι γυναίκες δεν χρειάζονται μια ημέρα γιορτής και 364 ημέρες υποταγής. Όταν η Ελένη Τοπαλούδη δολοφονείται στη Ρόδο επειδή δεν συναίνεσε στη σεξουαλική πράξη, όταν η Αγγελική Πέτρου δολοφονείται από τον ίδιο της τον πατέρα στην Κέρκυρα επειδή εκείνος δεν ενέκρινε τη σχέση της, όταν μια 22χρονη πέφτει θύμα ξυλοδαρμού, έπειτα από απόπειρα βιασμού χούλιγκανς, 365 μέρες το χρόνο, επτά μέρες τη βδομάδα και 24 ώρες τη μέρα οι γυναίκες πρέπει να φωνάζουν: Ούτε μία λιγότερη! 

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η ισότητα έχει επιτευχθεί. Μόνο και μόνο επειδή σε διάφορους εργασιακούς χώρους οι γυναίκες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, επειδή μπορούν, πλέον, να κατέχουν διευθυντικές θέσεις, επειδή αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Οι παραπάνω (και πόσες άλλες) περιπτώσεις βίας κατά γυναικών όμως, κρούουν το καμπανάκι ότι οι ανισότητες εξακολουθούν και η πατριαρχία δεν έχει εκλείψει. Ότι η αντίληψη επιβολής ενός άνδρα σε μια γυναίκα εμφιλοχωρεί στις συμπεριφορές και ίσως να κυριαρχεί.

Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν όχι μόνο οι γυναίκες σήμερα, αλλά και οι σύγχρονες κοινωνίες. Η 8η Μαρτίου να υπενθυμίζει απλώς την ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων, αλλά οι υπόλοιπες μέρες να είναι μέρες ενός συνεχούς και ηχηρού αγώνα. 

Πώς καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου

Σαν σήμερα, το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1910 η «Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών», πρότεινε να καθιερωθεί η 8 Μαρτίου, ως η μέρα τιμής των γυναικείων αγώνων. Όταν οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε εκεί ως εθνική αργία. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1975, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε προς τιμήν δύο γυναικείων απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα

Η πρώτη, πραγματοποιήθηκε το 1857 στην Νέα Υόρκη, όταν οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν μαζικά για να διαμαρτυρηθούν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Ζητούσαν το ωράριο εργασίας να περιοριστεί από τις 16 στις 10 ώρες, κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, συνθήκες υγιεινής στις αίθουσες εργασίας και μεροκάματα ίσα με αυτά των κλωστοϋφαντουργών. Η αστυνομία διέλυσε βίαια και γρήγορα τα λευκοντυμένα πλήθη των γυναικών, όμως η αρχή είχε ήδη γίνει.

Δύο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, συγκρότησαν τα πρώτα εργατικά σωματεία γυναικών στην ιστορία των ΗΠΑ. Έτσι συνέχισαν τους μαχητικούς αγώνες τους. Η φυλετική ανισότητα συνεχιζόταν, οι συνθήκες στα εργοστάσια παρέμεναν άθλιες, τα ωράρια δεν άλλαζαν και οι μισθοί δεν σημείωσαν την παραμικρή αύξηση.

Τα κινήματα «σιγοέβραζαν» για λίγα χρόνια μέχρι τον Φεβρουάριο του 1909, που έγινε η 2η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, πάλι στην Νέα Υόρκη. «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε. Η διαδήλωση είχε διάρκεια 13 εβδομάδες και συμμετοχή πάνω από 20.000 εργάτριες. Όμως για άλλη μία φορά η καταστολή ήταν μεγάλη και η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτριών δεν είχε προηγούμενο. Παρ’όλα αυτά το πείσμα των εργατριών δεν τους επέτρεψε να διακόψουν τον αγώνα, παρά μόνο όταν έγιναν συμβιβασμοί στις περισσότερες επιχειρήσεις.

Τον επόμενο χρόνο, το 1910, στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζομένων Γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης, μία σημαντική Γερμανίδα ακτιβίστρια και πολιτικός, η Κλάρα Τσέτκιν, εμπνευσμένη από τους αγώνες των γυναικών στις ΗΠΑ, πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Από τότε η μέρα τιμάται παγκοσμίως κάθε χρόνο με κινητοποιήσεις για την εξάλειψη της ανισότητας των δύο φύλων. Επίσημα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1975.

πηγή: neaselida.gr