SMS 13033: Υποχρεωτικό το μήνυμα και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν

Για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. τα Χριστούγεννα για να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού, μίλησε πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας.


Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και πρωτόγνωρα από κάθε άποψη, με απαγόρευση κυκλοφορίας, με lockdown, με κορονοϊό και χωρίς κάλαντα. Διευκρινίσεις έδωσε για τα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και τα SMS στο 13033 και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι αποστολή SMS στο 13033 και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν θα χρειαστούν οι πολίτες που θα μετακινηθούν από το σπίτι τους παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι στο γιορτινό τραπέζι μπορούν να βρεθούν μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες – φιλικές ή συγγενικές όπως έχει ήδη αποσαφηνίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας- ενώ διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο επιτρέπονται, αλλά μόνο σε μεγάλες Περιφέρεις όπως είναι για παράδειγμα η Αττική. Επίσης τόνισε, ότι και κατά την αποχώρηση απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033.
Τόνισε μάλιστα πως σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση για τα γιορτινά τραπέζια, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00. Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ακόμη πως όταν κάποιος πολίτης θεωρεί πως αδικείται, μπορεί να κάνει ένσταση και αυτή εξετάζεται με ευαισθησία.


Τι κωδικό SMS στο 13033 στέλνουμε για το ρεβεγιόν

αραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6». Θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την ταυτότητά σας. Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 6 που αντιστοιχεί για το ρεβεγιόν. Θα λαμβάνετε ως απάντηση:Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ για Χριστούγεννα: Μετακινήσεις μετά τις 22:00 μόνο για εργασία και υγεία

Το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα που θα λάβει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ανέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της Αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της Αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια, σημείωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία, ο κ. Χρονόπουλος επισήμανε ότι επιτρέπεται μέχρι τις 22.00, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μετακινήσεις μετά τις 22:00 και μέχρι τις 5.00 το πρωί επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. «Οπότε η Αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ.

Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της Αστυνομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.