Σοβαρό κενό ασφαλείας στα Windows 7 βρήκε η Google

Σε συνδυασμό με σφάλμα στο Chrome καθιστά τους υπολογιστές ευάλωτους στους χάκερς

Ευάλωτοι στους χάκερς είναι οι ανά τον κόσμο χρήστες που χρησιμοποιούν ακόμα τα Windows 7, καθώς όπως αποκάλυψε η Google ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα σε συνδυασμό με ένα ξεχωριστό σφάλμα στο δικό της πρόγραμμα πλοήγησης Chrome, επιτρέπει την παραβίαση του υπολογιστή τους.

Η Google έχει ενημερώσει σχετικά με το θέμα τη Microsoft, η οποία δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα κυκλοφορήσει το σχετικό update. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα είναι διαθέσιμο το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Google, το “κενό” στα Windows 7 βρίσκεται σε τμήματα του λειτουργικού συστήματος που σταματούν τα δεδομένα ενός προγράμματος να αλληλεπιδρούν με οτιδήποτε άλλο έξω από αυτή την εφαρμογή. Η Google ανέφερε πως έχει ενδείξεις ότι χάκερς βρήκαν τρόπο να εκμεταλλεύονται ένα άγνωστο έως τώρα σφάλμα στο Chrome, ώστε μέσω αυτού να μεταπηδούν σε άλλες εφαρμογές και τελικά να παραβιάζουν τον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη.

Η Google, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυκλοφόρησε ήδη μια ενημέρωση ασφαλείαςκαι κάλεσε τους χρήστες να ενημερώσουν τον Chrome τους. “Είναι σοβαρό, ενημερώστε άμεσα τον Chrome, χωρίς χάσιμο χρόνου”, έγραψε στο Twitter ο μηχανικός της Google Τζάστιν Σου, σύμφωνα με το BBC.

Μετά την ενημέρωση του Chrome, ο χρήστης πρέπει να κλείσει το πρόγραμμα περιήγησης και να το εκκινήσει εκ νέου για να εφαρμοστεί η ενημέρωση ασφαλείας.

Η Google ανέφερε πως “μέχρι σήμερα έχουμε παρατηρήσει ενεργή εκμετάλλευση (σ.σ. του κενού ασφαλείας) μόνο εναντίον συστημάτων Windows 7 32-bit. Μια λύση για τον χρήστη, προκειμένου να έχει το κεφάλι του ήσυχο, είναι να αναβαθμίσει το λειτουργικό του στην τελευταία έκδοση Windows 10.

Σημειώνεται ότι εκατομμύρια υπολογιστές χρησιμοποιούν ακόμη τα Windows 7, παρ’ όλο που έχουν πια ηλικία σχεδόν δέκα ετών, καθώς αρκετοί χρήστες συνεχίζουν να τα θεωρούν το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που έβγαλε ποτέ η Microsoft και αρνούνται να τα εγκαταλείψουν.

πηγή: emea.gr