Στα «σκαριά» η Bad Bank: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την τράπεζα των κόκκινων δανείων

Έγινε στην Ιρλανδία για να αντιμετωπιστούν τα δάνεια που βρίσκονταν στο… κόκκινο και σύμφωνα με αυτό το πρότυπο φαίνεται πως θα κινηθεί και η κυβέρνηση με τη δημιουργία μιας Bad Bank.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να μειωθεί το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Εθνος της Κυριακής, η αγωνία για το σύνολο του «λογαριασμού» που θα προκύψει από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών έχει κορυφωθεί. Το ενδεχόμενο να απαιτηθούν και άλλα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες προβληματίζει έντονα, γι αυτό και αναζητείται μια μονιμότερη λύση για τα δάνεια «που δεν είναι πιθανό να αποπληρωθούν».

Το ίδιο δημοσίευμα προανήγγειλε ότι ο κ.Στουρνάρας θα εξετάσει το εάν θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια Bad Bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, για την οποία ωστόσο θα απαιτηθεί χρηματοδότηση.

Κατά το Εθνος της Κυριακής, το ΔΝΤ είναι υπέρ της δημιουργίας Bad Bank και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που λείπει είναι η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Σκοπός της Bad Bank θα είναι η «εξαγορά» των «κόκκινων δανείων». Για να λειτουργήσει όμως χρειάζεται χρηματοδότηση που θα καλύψει το ενεργητικό της. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε μεν επιτυχώς στην Ιρλανδία, η οποία όμως δεν είχε δημοσιονομικό πρόβλημα και έτσι είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την Bad Bank. Ετσι αναζητείται και από την Αθήνα ο τρόπος εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.

πηγή: aftodioikisi.gr