Στα ύψη οι τιμές βασικών αγαθών γονατίζοντας τα νοικοκυριά – Θριαμβολογεί η κυβέρνηση για τα «μέτρα Σκρέκα»

Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ασπιρίνες, με την ακρίβεια ακάθεκτη να συνεχίζει να γονατίζει τα νοικοκυριά.

Την  ώρα που οι τιμές σε βασικά αγαθά παραμένουν στα ύψη, οδηγώντας σε απόγνωση τους καταναλωτές, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα 4 νέα μέτρα, με τα οποία προσδοκά (ξανά) να καταπολεμήσει την ακρίβεια και να αντιμετωπίσει την συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, που -ενόψει ευρωεκλογών- προβληματίζει.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (69,9%) έκρινε πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στο υπουργικό, παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός «αντιστέκεται», προσθέτοντας πως  εντοπίζονται «αυξήσεις μεγάλες και αδικαιολόγητες» παρά τα έως τώρα κυβερνητικά μέτρα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα αποτελέσματα των νέων παρεμβάσεων της κυβέρνησης θα φανούν… σταδιακά, «καθώς πρόκειται για μια βαθιά διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς».

Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,8%) κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η κυβέρνηση δηλώνει πως δίνει μάχη κατά της ακρίβειας, αδυνατώντας όμως – όπως δείχνει η πραγματικότητα- να τιθασεύσει το «τέρας».

Θριαμβολογίες Σκρέκα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε σήμερα, σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος πώς εφαρμόζονται τα τελευταία μέτρα.

«Είχαμε μειώσεις τιμών μέχρι χθες το βράδυ σε 3.900 διαφορετικούς κωδικούς. Οι κωδικοί αυτοί ξεπερνούν το 15% του τζίρου ενός σούπερ μάρκετ άρα είναι σημαντικές» ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι «αυτά τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα, είναι μειώσεις μόνιμες» και «δεν είναι μέτρα περιοδικού ή προσωρινού χαρακτήρα», ενώ υποστήριξε πως οι μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 20%, ενώ σε άλλα προϊόντα ξεκινούν από το 10%.

«Οι κατηγορίες στις οποίες περιμένουμε να μειωθούν οι τιμές, είναι βασικές κατηγορίες για το νοικοκυριό αφορούν απορρυπαντικά κάθε είδους, καθαριστικά κάθε είδους, προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόπαστες, βρεφικές πάνες, προϊόντα εμμήνου ρύσεως» διευκρίνισε.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε πως «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ώστε τα νοικοκυριά να δουν χαμηλότερες τιμές στα ράφια».

«Θέλουμε να επιταχύνουμε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά απέναντι σε αυτό το πρόβλημα», είπε.

Επιφυλάξεις…

Με βάση όσα αναφέρονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα που φτάνουν έως και 18,1%, ενώ στο βρεφικό γάλα οι μειώσεις θα είναι έως 15%. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες) με το «παιχνίδι» των εκπτώσεων και των προσφορών να παίρνει «φωτιά» καθώς δεν αποκλείεται αλλαγή στρατηγική από τις εταιρείες.

Οπως έχει γράψει το in, παράγοντες της αγοράς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους εκτιμώντας ότι οι αναφορές του υπουργού θα ισχύσουν μεν για τις ονομαστικές τιμές καταλόγου όμως για τους καταναλωτές δεν θα είναι ξεκάθαρες δεδομένων των προσφορών και εκπτώσεων που εφαρμόζονται και πολλές φορές οι τιμές είναι σε πραγματικά επίπεδα υψηλότερες σε σχέση με την αρχική τιμή ραφιού.

Επίσης, εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να «τρέξουν» οι αλλαγές και οι εταιρείες θα φροντίσουν να διαφυλάξουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Σημειώνεται εξάλλου(ΟΤ.GR), ότι απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, βρεφικές – παιδικές πάνες, καθαριστικά παντός είδους, οδοντόκρεμες, σαμπουάν – αφρόλουτρα – conditioner και σαπούνια, τα οποία αφορά το μέτρο της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων – παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια, «γεμίζουν» κατά 25% το καλάθι των καταναλωτών.

Το υπόλοιπο 75% «γεμίζει» με τρόφιμα, μια κατηγορία αγαθών που η Ελλάδα αναδείχθηκε… δευτεραθλήτρια και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο ευρωζώνης.

Μειώσεις θα ισχύσουν για τις ονομαστικές τιμές καταλόγου

Φτωχοποίηση

Ο εφιάλτης της ακρίβεια ψαλίδισε τα εισοδήματα του μέσου μισθωτό στερώντας του τουλάχιστον έναν μισθό μέσα στο έτος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1.046 ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει το μέσο ετήσιο μισθό σε σταθερές τιμές (μετά την επίδραση του πληθωρισμού) σε 16.174 ευρώ το 2022 (σε 14μηνη βάση) έναντι 17.220 ευρώ το 2021.

Στο μεταξύ, η φτωχοποίηση της λεγόμενης μεσαίας τάξης είναι φανερή στη μελέτη του ΙΟΒΕ για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. «Ο πραγματικός μέσος μισθός, σε συνέχεια σωρευτικής ανόδου κατά 25% την περίοδο 2000-2009, κατέγραψε συστηματική υποχώρηση την περίοδο 2010-2022, σωρευτικά κατά 30%, με αποτέλεσμα το 2022 να παραμένει σε πραγματικούς όρους 18% χαμηλότερος από το 2000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε πραγματικούς όρους, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο στον μέσο μισθό τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το ερευνητικό Ινστιτούτο.

Για 19 μέρες φτάνει ο μισθός

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών στη χώρα μας, εξαιτίας της ακρίβειας και της μείωσης του εισοδήματος, επιβεβαιώνει ακόμα μία έρευνα. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για το «Εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης νοικοκυριών» για το 2023 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλο τον μήνα.

Στο σύνολο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μεσοσταθμικά για 23 μέρες, ενώ για τα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα τελειώνει πριν από το τέλος του μήνα (60,7%), αυτό επαρκεί μεσοσταθμικά μόνο για 19 μέρες. Μάλιστα, σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα νοικοκυριά με κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό (65,1%).

Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,8%) κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία. Σταθερά μικρό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που μπορεί να αποταμιεύσει. Συγκεκριμένα, πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά (84,8%) δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν.

Το 15% των νοικοκυριών επιβιώνει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας καθώς τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες. Μάλιστα, το 2023, το 51,8% των νοικοκυριών δήλωσε πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία.

 

πηγή: in.gr