Στη Βουλή το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης

Συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, σχετικά με το φλέγον ζήτημα των ημερών, όσον αφορά στη ρύπανση του Σαρωνικού, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του επιτελείου του, εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος αλλά και των Δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές.

Οι Δήμαρχοι που πήραν το λόγο στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη που υπάρχει για στενότερη και πιο έγκαιρη συνεργασία ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα μεγάλα χρηματικά ποσά που αναγκάζονται να εκταμιεύσουν όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη μόλυνση των θαλασσών και των ακτών, αλλά και στην άψογη και άμεση συνεργασία που είχαν με το Λιμενικό Σώμα, το οποίο συντελεί σημαντικά στην προσπάθεια που γίνεται για την απορρύπανση του Σαρωνικού.

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μήνυση που κατέθεσε μαζί με το Δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, κατά παντός υπευθύνου.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε: “Σε συνέχεια των όσων έχουν αναφερθεί από τους συναδέλφους μου, τους Δημάρχους εννοώ, αλλά και σε συνέχεια των όσων έχουν αναπτυχθεί από την ηγεσία του Υπουργείου (Ναυτιλίας), επιτρέψτε μου να κάνω δύο παρατηρήσεις: Η πρώτη παρατήρηση αφορά σε κάτι που με πάρα πολύ μεγάλο κόπο και με πολλή αγάπη, επιτρέψτε μου, κατακτήσαμε στη Γλυφάδα το προηγούμενο διάστημα, καθώς εδώ είναι και η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης. Για πρώτη φορά βραβευτήκαμε με γαλάζια σημαία. Γαλάζια σημαία σημαίνει καθαρά νερά και μια σειρά υποδομών. Για τις υποδομές με απόλυτη βεβαιότητα μπορώ να σας πω ότι θα συνεχίσουμε να τις έχουμε. Το ερώτημά μου είναι αν του χρόνου θα είμαστε σε θέση και αν θα μπορέσουμε του χρόνου και χαίρομαι που είναι εδώ εκπρόσωποι της εταιρείας, να συνεχίσουμε να έχουμε τη γαλάζια σημαία. Το δεύτερο που θα ήθελα να προσθέσω στα όσα έχουν ειπωθεί είναι τι γίνεται με το βυθό. Εμείς χτες δημοσιεύσαμε ένα βίντεο που πήραμε με δύτη, τον οποίον εμείς καλέσαμε να τραβήξει σε κάποια σημεία το τι συμβαίνει στο βυθό και είναι ξεκάθαρο ότι αυτήν τη στιγμή σωματίδια μαζούτ κινούνται ανεξέλεγκτα στο βυθό το δικό μας και υποθέτω και συνολικά στο Σαρωνικό. Με πάρα πολλή αγωνία, για μία ακόμη φορά παρουσία του κυρίου Υπουργού, παρακαλούμε να συνεχίσει η άντληση του πετρελαίου, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι μόνο η επιφάνεια που βλέπουμε, είναι μέσα στο βυθό το μαζούτ το οποίο στερεοποιείται ανάλογα με τις θερμοκρασίες και μου λένε κάποιοι ειδικότεροι εμού ότι ειδικά με τις τωρινές θερμοκρασίες, που είναι καλύτερες και το μαζούτ ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι απολύτως επείγον να αντλήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, να μη σταματήσουμε δηλαδή καθόλου να κάνουμε άντληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη διαχείριση της κρίσης που κάνουμε κατά τη γνώμη μου για τις επόμενες ημέρες και σε σχέση με την ταχεία απορρύπανση που πρέπει να έχουμε στην περιοχή, όλοι διαβάζουμε τα διάφορα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις που γίνονται από τους ειδικούς σχετικά με το χρόνο που τελικώς θα χρειαστεί. Κλείνω και ευχαριστώ για μία ακόμη φορά που μου δώσατε το λόγο, θέλοντας να ευχαριστήσω ειλικρινά και μέσα από την καρδιά μου και εγώ τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος που είναι εδώ μπροστά μου, μπροστά μου είναι και ο Λιμενάρχης Σαρωνικού, ο κύριος Σκιαδάς, ο οποίος πρώτος με ενημέρωσε την Τετάρτη το πρωί για ό,τι επρόκειτο να συμβεί, για όλη τη συνεργασία και τη συνδρομή τους και βεβαίως και εμείς είμαστε στη διάθεσή τους για ο,τιδήποτε και εκείνοι χρειάζονται σε σχέση και με τη διαχείριση αυτής της κρίσης αλλά και συνολικά με τη διαχείριση του παράκτιου μετώπου της πόλης μας και υποθέτω αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους και συνολικά στο Σαρωνικό”.

Νωρίτερα, το λόγο είχαν πάρει βουλευτές των πολιτικών κομμάτων, χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις, καθώς ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή για ολιγωρία και ανικανότητα και ζήτησε την άμεση παραίτησή του, με τον κύριο Κουρουμπλή να κατηγορεί με τη σειρά του τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για μένος ενάντια στο πρόσωπό του και για παράλογες απαιτήσεις.

Πηγή : iglyfada.gr