Σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου διατρέχουν όσοι πίνουν καυτό τσάι ή καφέ!

Στο περιοδικό Journal of Cancer δημοσιεύθηκε μελέτη, που μας καλεί να “σπάμε” τα καυτά ροφήματα με γάλα, για να μην πάθουμε καρκίνο στον οισοφάγο.

Το καμπανάκι χτυπά κυρίως για όλους όσοι πίνουν καυτό τσάι ή καφέ στην καθημερινότητά τους. Αυτοί διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, καθώς δεν περιμένουν να κρυώσει λίγο το ρόφημα, πριν το καταναλώσουν.

Η νέα μελέτη έγινε σε 50.000 ανθρώπους. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι πίνουν τρεις κούπες καυτού ροφήματος την ημέρα (περίπου 700 ml), στους 60 βαθμούς Κελσίου ή παραπάνω, είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, σε σύγκριση με όσους απολάμβαναν το τσάι ή τον καφέ τους λιγότερο καυτό.

Δεκατρία χρόνια μετά τη μελέτη, στη φάση του λεγόμενου follow up, από το 2004 έως το 2017, 317 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν και οι πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου ήταν αυξημένες κατά πολύ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Farhad Islami δήλωσε σχετικά: “Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τσάι, τον καφέ ή άλλα ζεστά ροφήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και για τούτο συστήνεται να περιμένει κάποιος μέχρι τα ζεστά ροφήματα να κρυώσουν πριν τα καταναλώσει”.

Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να εμφανιστεί σε έναν στους 55 άνδρες, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε 550 άνδρες, 10 θα πάθουν καρκίνο του οισοφάγου ούτως ή άλλως. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στους 19, για τους άνδρες που πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα.

πηγή: healthmag.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here