Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η λύση είναι στο μυαλό;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι εν μέρει ψυχολογικό και μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα μέσω ψυχοθεραπείας, παρά με τα βασικά φάρμακα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσίευσε το περιοδικό Gut.

Η λεγόμενη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μέσω τηλεφώνου ή μέσω Διαδικτύου βρέθηκε ότι είχε σημαντικό αντίκτυπο στα συμπτώματα του συνδρόμου. Πρόκειται για μια θεραπεία, που μέσα από τη συζήτηση στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν επιβλαβείς συμπεριφορές και τρόπους σκέψης.

Οι γιατροί μελέτησαν 558 σοβαρά πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που είτε είχαν μπει σε πρόγραμμα CBT, είτε έλαβαν κανονική θεραπεία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα CBT ήταν πιο πιθανό να έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους μετά από έναν χρόνο. Ο αντίκτυπος του συνδρόμου στην εργασία και στην καθημερινή ζωή ήταν, επίσης, σημαντικά μικρότερος από ό, τι για εκείνους που δεν έλαβαν ψυχολογική βοήθεια.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Hazel Everitt, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, δήλωσε: “Το γεγονός ότι τόσο οι τηλεφωνικές όσο και οι διαδικτυακές συνεδρίες CBT αποδείχθηκαν αποτελεσματικές θεραπείες, είναι μια πραγματικά σημαντική και συναρπαστική ανακάλυψη. Οι ασθενείς είναι σε θέση να κάνουν αυτές τις θεραπείες σε μια στιγμή που τους βολεύει, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν σε κλινικές”.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή και συχνά χρόνια κατάσταση, που επηρεάζει τα έντερα. Μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι αλλαγές στη διατροφή και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ο νέος τρόπος αντιμετώπισης συστήνεται σε πάσχοντες, οι οποίοι δεν έχουν δει βελτίωση στην κατάστασή τους για έναν χρόνο, παρά τα φάρμακα και τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας προτείνει την CBT σε αυτούς τους ανθρώπους.

“Αυτό που συμβαίνει συχνά, όταν έχουμε χρόνιες καταστάσεις, που επηρεάζουν την ικανότητά μας να προχωρήσουμε και να κάνουμε ό, τι θέλουμε στη ζωή μας, είναι ότι προσαρμοζόμαστε και προσπαθούμε να ζήσουμε τη ζωή μας παρά το πρόβλημα και μερικές φορές οι προσαρμογές που κάνουμε, μακροπρόθεσμα δεν βοηθούν.

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ότι, αν ανησυχείτε για τα έντερά σας, ίσως να ελέγχετε πού βρίσκονται οι τουαλέτες. Χρησιμοποιώντας την CBT, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να δουλέψουν αυτές τις συμπεριφορές και τις άχρηστες σκέψεις”, εξήγησε η Dr Everitt.

πηγή: healthmag.gr