Συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» παραχώρησε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου

“Στόχος να γίνει η Γλυφάδα πρωτεύουσα της Αττικής Ριβιέρας”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της δημοτικής του αρχής αυτήν την πενταετία στη Γλυφάδα, καθώς και στις προτεραιότητες που έχει θέσει εφόσον επανεκλεγεί στη δημαρχία της πόλης στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Παπανικολάου:

Κύριε Παπανικολάου, τι σημαίνει να είναι κανείς δήμαρχος στην Ελλάδα του 2019; Ποιες είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη μνημονιακή εποχή;

Η τελευταία πενταετία ήταν αναμφίβολα η πιο δύσκολη για την αυτοδιοίκηση στη μεταπολίτευση. Με κρίση, με μνημόνια, με capital controls, με μειωμένους πόρους για τους Δήμους, με ελάχιστες έως μηδαμινές προσλήψεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καταφέραμε να ενισχύσουμε την οικονομική θέση του Δήμου Γλυφάδας και παράλληλα να υλοποιήσουμε έργα που δεν είχαν γίνει ούτε τις καλές εποχές, αλλά και να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για όλους! Η δημοτική μας αρχή παρέλαβε 12,5 εκατομμύρια ευρώ το 2014 και σήμερα τα ταμειακά της διαθέσιμα στην τράπεζα είναι περίπου 22 εκατομμύρια. Κι όχι μόνο δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη για να βρούμε τα χρήματα αυτά. Αντιθέτως, σήμερα ο δημότης Γλυφάδας, κατοικίες και επιχειρήσεις, πληρώνουν 10% λιγότερα δημοτικά τέλη. Ήδη, μάλιστα, από το 2015, οι πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ έχουν απαλλαγεί πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών. Για τους τρίτεκνους έχουμε κάνει 50% μείωση. Όλος αυτός ο λογαριασμός, τα χρήματα που εξοικονομήσαμε από τα τέλη με πολύ κόπο και προσπάθεια και επιστρέφουμε πίσω στους δημότες, είναι 1,5 εκατομμύριο το χρόνο.

Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα πιο σημαντικά έργα κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας σας ως δήμαρχος Γλυφάδας;

Τα τελευταία χρόνια λύσαμε προβλήματα που «έκαιγαν» τους δημότες και δημιουργήσαμε νέες υποδομές που ήταν ζητούμενα δεκαετιών, με πρώτο το νέο δημοτικό κοιμητήριο. Για τα άλλα, ας μιλήσουν οι αριθμοί: Ανακατασκευάσαμε πεζοδρόμια συνολικής έκτασης 50.000 τ.μ. Τα έργα οδοποιίας κάλυψαν με νέα ασφαλτόστρωση 200.000 τ.μ. στους δρόμους της Γλυφάδας. Τοποθετήσαμε 5.000 φωτιστικά τελευταίας τεχνολογίας. Φυτέψαμε πάνω από 5.000 νέα μεγάλα δέντρα. Βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη, εισάγοντας για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία (το 2015), δημιουργώντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες, κ.ά. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα παιδιά, με τρεις νέους, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με ανακαινισμένα σχολεία, με καινούργιες και ασφαλείς παιδικές χαρές, με αναπλάσεις στους αθλητικούς χώρους, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει να καταπολεμήσετε τη γραφειοκρατία σε επίπεδο δημοτικών υπηρεσιών;

Γιατί να πηγαινοέρχεται ο πολίτης κουβαλώντας χαρτιά, ενώ πλέον όλα μπορούν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό του; Με αυτή τη λογική κινηθήκαμε εξαρχής και δημιουργήσαμε μία σειρά καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παραλαβής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, το Glyfada Fix My City, με ταυτόχρονη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, το πενταψήφιο νούμερο 15464. Μέσω αυτής της εύχρηστης εφαρμογής, κάθε κάτοικος της Γλυφάδας μπορεί εύκολα και γρήγορα να δηλώσει μία βλάβη που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του Δήμου. Για παράδειγμα: καμένα φώτα, λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια, εγκαταλελειμμένα οχήματα. Έτσι, οι υπηρεσίες του Δήμου ενημερώνονται αμέσως για το σχετικό πρόβλημα, γνωρίζουν που έχει σημειωθεί αυτό και κινούν τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυσή του. Ο πολίτης, μάλιστα, μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη αποκατάστασης της βλάβης. Ήδη έχουμε εξυπηρετήσει με αυτό τον τρόπο περισσότερα από 25.000 αιτήματα!

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες, εφόσον επανεκλεγείτε, για την επόμενη σας θητεία;

Με τρεις κουβέντες: Να φτάσουμε σε κάθε γωνιά της Γλυφάδας με ασφαλτοστρώσεις, φωτισμό, δενδροφυτεύσεις και νέα πεζοδρόμια και να δημιουργήσουμε καινούργιες υποδομές παντού. Την επόμενη τετραετία, εφόσον οι δημότες της Γλυφάδας ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοτική μας αρχή, θα συνεχίσουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια που ήδη έχει φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα για αναβάθμιση όλης της πόλης και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δήμο. Στόχος – που τον υλοποιούμε βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα – είναι να είναι η Γλυφάδα μια πόλη ανθρώπινη και φιλική, που θα αναδειχθεί ως η «πρωτεύουσα» της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Έχουμε ήδη ώριμες μελέτες για πολλά σοβαρά θέματα, που θα οδηγήσουν την επόμενη τετραετία όπως σας είπα σε νέες, σύγχρονες υποδομές και χώρους πολιτισμού, σε περαιτέρω αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα – που είναι πάντα εξάλλου η βασική μας προτεραιότητα. Στις προτεραιότητές μας αξίζει να σας αναφέρω και δύο ξεχωριστής σημασίας για την βιώσιμη και συνάμα τολμηρή ανάπτυξη της πόλης: Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που μετά από δεκαετίες αναμονής επιτέλους μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχει περιέλθει πλέον στη διοίκηση του Δήμου. Και την αξιοποίηση των ιαματικών νερών, τα οποία ανακαλύψαμε και κατοχυρώσαμε επισήμως.

Ποια κέρδη πιστεύετε ότι μπορούν να αποκομίσουν οι πολίτες της Γλυφάδας όταν ολοκληρωθεί το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού;

Η ανάπτυξη του πρώην διεθνούς αεροδρομίου δεν αποτελεί απλά μια περίπτωση αξιοποίησης «real estate», αλλά μια διαδικασία που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα όλης της Αττικής. Αποτελεί μια ευκαιρία για αύξηση του τουρισμού και της απασχόλησης, για τόνωση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας συνολικά στην περιοχή μας. Ειδικά για τον Δήμο Γλυφάδας η αξιοποίηση της έκτασης αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία, καθώς σηματοδοτεί την λήξη μίας μακράς περιόδου εγκατάλειψης και απαξίωσης μίας μεγάλης περιοχής εντός και δυτικά της πόλης μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, αλλά και την έναρξη μίας εποχής ευκαιριών και ανάπτυξης σε διάφορους τομείς: επιχειρηματικότητα, τουρισμός, απασχόληση, πολιτισμός, κ.ά. Πάντοτε, βέβαια, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη νότια Αττική, αλλά και με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή μας. Για παράδειγμα, αν τελικά υπογειοποιηθεί ένα κομμάτι της παραλιακής, αυτή πρέπει να επεκταθεί και προς τη Γλυφάδα και προς τον Άλιμο.