Τα 12 Ζώδια και η ερωτική εξάρτηση

O Εθισμός, η προσκόλληση, είναι ένα από τα πέντε τοξικά δηλητήρια κατά τη βουδιστική φιλοσοφία. Είναι αυτό το αίσθημα που θέλει να μας καθηλώνει, να μας κατεβάζει σε κατώτερα πεδία ύπαρξης, αφού όλα τα κέντρα είναι εγκλωβισμένα σε μία κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε σκληρή μάχη με τον εαυτό μας, προκειμένου να μπορέσουμε να νικήσουμε την όποια εξάρτηση, είτε αυτή είναι σωματική, είτε συναισθηματική.

Το στερητικό σύνδρομο, και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να γίνει τόσο ισχυρό, στην περίπτωση που ο χρόνος συνωμοτήσει θετικά, ώστε να καθυποτάξει τον άνθρωπο στην όποια ουσία.

Πόσο ισχυρός είναι ο εθισμός;

Μία από τις πιο ισχυρές ουσίες είναι αυτή που παράγει ο έρωτας. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό ανάγκης του ατόμου, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν στην ψυχολογία του. Κάποιοι, έχοντας περάσει από ανάλογες εμπειρίες, μπαίνουν με άμυνες στο παιχνίδι του έρωτα, προστατεύοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, τον εαυτό τους από τις συνέπειες του εθισμού. Κάποιοι άλλοι όμως αφήνονται στη δίνη του έρωτα να τους παρασύρει και να τους εμπλέξει σε μία κατάσταση τέτοια, ώστε να μην είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, πέρα από το αντικείμενο του πόθου τους.

Ποιος πλανήτης καθορίζει αν θα εθιστεί ένα άτομο;

Στον αστρολογικό χάρτη, ο Ποσειδώνας είναι ο κατεξοχήν πλανήτης που καθιστά ευάλωτο και ανίσχυρο το άτομο απέναντι στους εθισμούς και ακολουθεί ο Πλούτωνας, που θα ωθήσει το άτομο στην προσκόλληση και την εμμονή, κάνοντας βέβαια και οι δύο όψεις με προσωπικούς πλανήτες, κυρίως με Αφροδίτη και Άρη. Τα ζώδια του νερού, επίσης, είναι αυτά που διαθέτουν μεγαλύτερη ευκολία, όσον αφορά την εξάρτηση, και βέβαια ο Πέμπτος οίκος, μέσα από τον οποίο παίρνουμε τις πληροφορίες, όσον αφορά τον τρόπο που το άτομο διαχειρίζεται την ερωτική του ζωή. Μπορούμε όμως να πάρουμε πληροφορίες έστω απλά και μόνο από το ζώδιο, έτσι ώστε να έχουμε μία πρώτη γεύση για το πόσο εύκολα μπορεί να εθιστεί ερωτικά και το πιο σημαντικό πόσο δύσκολα μπορεί να απεξαρτηθεί από αυτό το αρχέγονο συστατικό που ονομάζεται Έρωτας.

ΚΡΙΟΣ

Ο Κριός είναι η φλόγα που θα ανάψει κατευθείαν και θα συμπαρασύρει ό, τι βρεθεί στο πέρασμά του. Αδιάφορος για τις όποιες συνέπειες, μπαίνει στο ερωτικό παιχνίδι και εκφράζει το πάθος του. Σίγουρα όμως, δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνη, όπου ο ίδιος θα εμπλακεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσκολληθεί σε μία κατάσταση, στην περίπτωση που καταλάβει ότι δεν τον οδηγεί πουθενά. Ξέρει όμως να παίρνει αυτό που θέλει, όπως επίσης και να δίνει αυτό που ο/η σύντροφός του έχει ανάγκη. Τον βοηθά ο τρόπος που στην αρχή μπαίνει στη σχέση. Καίει γρήγορα τα συναισθήματα και το πάθος. Όπως επίσης, και στην περίπτωση που πέσει  θύμα απόρριψης, ο χρόνος της απεξάρτησης δε θα κρατήσει πολύ. Εύκολα σχετικά θα ξαναβρεθεί στην πρότερη του θέση, αυτήν του κυνηγού, κρατώντας όμως τις καλύτερες αναμνήσεις, χωρίς όμως να έχει καμία διάθεση να διατηρήσει την όποια επαφή. Για τον Κριό δεν  υπάρχει πρώην. Υπάρχει μόνο ο/η  επόμενος-η.

ΤΑΥΡΟΣ

Παρότι σταθερό ζώδιο, δεν αφήνεται στο έλεος του χρόνου, προκειμένου να μπορέσει να θεραπεύσει τις πληγές του. Και το περίεργο είναι ότι εθίζεται στο πάθος του έρωτα. Η εξήγηση βέβαια γι’ αυτό είναι αυτή η ευκολία που διαθέτει στο να μην εμπλέκεται συναισθηματικά. Για έναν Ταύρο όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος της σεξουαλικής εξάρτησης. Δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τα πλοκάμια του συντρόφου, εάν η διέγερση που του προκαλεί είναι τέτοια, ώστε να ανακαλύπτει καινούργια μονοπάτια σεξουαλικής έκφρασης. Η διάρκεια όμως του σεξουαλικού εθισμού θα εξαρτηθεί και από τον τρόπο που θα το χειριστεί ο/η σύντροφος. Εάν τεθούν θέματα συναισθηματικής διεκδίκησης, εάν αισθανθεί ότι παραβιάζεται η αυτονομία και η ασφάλειά του, τότε εύκολα μπορεί να πάρει την απόφαση να αποστασιοποιηθεί, επιστρατεύοντας το ρεαλισμό και τη σταθερότητά του, προκειμένου όσο πιο ανώδυνα να περάσει σε νέα κατάσταση.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Από τα άπιαστα αέρινα του ζωδιακού, ο Δίδυμος αμέσως θα δημιουργήσει σχέση εξάρτησης, δημιουργώντας συνθήκες οικειότητας τέτοιες που να εθίσουν τον/την σύντροφο, με αποτέλεσμα ούτε ο ένας, αλλά ούτε και ο άλλος να μπορεί εύκολα να απεμπλακεί από τη σχέση, όταν αρχίζει το παιχνίδι να γίνεται πολύπλοκο και ενίοτε ψυχοφθόρο. Η καθημερινή, από την αρχή, επικοινωνία θα δημιουργήσει σχέση εξάρτησης και αυτό είναι που θα τον κάνει να μην μπορεί να φανταστεί την επόμενη μέρα μακριά από το αντικείμενο το πόθου του. Το δύσκολο στην περίπτωση του Διδύμου δεν είναι μόνο ότι ο ίδιος δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει, αλλά έχει ένα μοναδικό τρόπο να το χειρίζεται, ώστε να σε κάνει να μην μπορείς κι εσύ να ξεκολλήσεις εύκολα. Σε περίπτωση όμως που ο/η σύντροφος καταφέρει να σπάσει τα δεσμά, τότε τον περιμένουν δύσκολες ώρες. Μπορεί να μην κλάψει, μπορεί να μην πέσει στα πατώματα, όμως θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να απελευθερώσει τις σκέψεις του από αυτό που έζησε ή από αυτό που δεν πρόλαβε να ζήσει.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Είναι αυτή η μοναδική περίπτωση ο Καρκίνος, που η λέξη χωρισμός δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του. Γεννήθηκε με την προσμονή του ανθρώπου που θα τον συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής του. Προσκολλάται συναισθηματικά με τρόπο τέτοιο, λες και αυτό που βλέπει στο πρόσωπο του συντρόφου του, αφής στιγμής πρώτα το οικειοποιηθεί, να είναι αυτό που περίμενε σε όλη τη ζωή του. Και πέφτει σε μεγάλα κενά ματαιότητας, σε περίπτωση που οι προσδοκίες του διαψευσθούν. Δεν μπορεί να ξεχάσει εύκολα, και ειδικότερα σε πιο μικρές ηλικίες. Θα κλάψει, θα πονέσει, θα βιώσει το πένθος,  αναγνωρίζοντας τον εαυτό του μόνο μέσα από το ρόλο του θύματος. Εθιστικός και ο ίδιος όμως για τους άλλους, αφού από την αρχή ακόμα της σχέσης φροντίζει να υπάρχει στη ζωή του συντρόφου, μέσα από τη φροντίδα που θα του παράσχει. Δε θα ξεχάσει ποτέ. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμα και αν η σχέση κράτησε λίγο, σίγουρα η ανάμνηση θα παραμείνει για πάντα ζωντανή.

ΛΕΩΝ

Η υπερηφάνεια του είναι αυτή που δε θα του επιτρέψει να αφήσει τον εαυτό του να παρασυρθεί στην ερωτική εξάρτηση, εκτός και εάν είναι τόσο σίγουρος για τα συναισθήματα του συντρόφου του. Και πάλι όμως, ο φόβος της απώλειας και της εγκατάλειψης τον οπλίζουν με άμυνες τέτοιες ώστε, σε πολλές περιπτώσεις, όταν αισθανθεί ότι απειλείται από την απόρριψη ή την ανακοίνωση ενός χωρισμού, αποφασίζει να δράσει πρώτος, προκειμένου να έχει την ικανοποίηση τουλάχιστον ότι εκείνος έφυγε από τη σχέση. Δεν ξεχνά εύκολα. Όλη τη θλίψη όμως, όλη τη βαριά εσωτερική κατάσταση, τη βιώνει έτσι όπως και στην περίπτωση μιας ταινίας. Γνωρίζει ότι όλα περνούν και ότι κάτι άλλο ακολουθεί και, το πιο σημαντικό, κρίμα για τον άλλον που δεν τον έζησε και που δεν πήρε από αυτόν όλα όσα θα μπορούσε. Θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να κάνει το επόμενο ξεκίνημα. Και πολύ περισσότερο όμως για να τον ξεχάσει ο/η σύντροφος, εάν φυσικά αυτό συμβεί, αφού πολύ πιθανόν να κατανοήσει κάποια στιγμή ότι αυτό που έζησε μαζί του ίσως και να μην το ξαναζήσει.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Σίγουρα από τα ζώδια που κινδυνεύουν λιγότερο. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν στην αρχή.  Απαλλαγμένοι από υπερβολές και χωρίς νόημα συναισθηματικές εκδηλώσεις, ξέρουν πολύ καλά να μετράνε αυτό που παίρνουν και σε σχέση με αυτό που δίνουν, χωρίς όμως αυτό να γίνεται σκόπιμα. Δεν αφήνονται στο να προσκολληθούν εύκολα συναισθηματικά. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας τους. Εθίζονται όμως στη συνήθεια της σχέσης. Εάν υπάρχει επαφή και τριβή μέσα στην καθημερινότητα, τότε πολύ εύκολα μπορεί να προσκολληθεί σε μία κατάσταση από την οποία θα δυσκολευτεί να βγει. Και σε ό, τι αφορά όμως τη σεξουαλική εξάρτηση είναι επιρρεπής. Παρότι θα προσπαθήσει συναισθηματικά να παραμείνει αμέτοχος στη σχέση, ο χωρισμός δεν είναι εύκολος για έναν Παρθένο. Όλο μαζί μετά θα το βιώσει το συναίσθημα, αφού υπήρχε εξαρχής μέσα του, απλά δεν το εξέφραζε. Και πάλι όμως, το πιο πιθανό είναι να το βιώσει μόνος του με τον εαυτό του, μέχρι η λογική να πρυτανεύσει και πάλι.

ΖΥΓΟΣ

Από την πρώτη στιγμή, ο Ζυγός θα προσκολληθεί στο σύντροφο. Φαινομενική όμως αυτή η εξάρτηση. Και αυτό θα αποδειχθεί στο τέλος της σχέσης, αφού ήδη πριν αυτό σημάνει, έχει βρει αντικαταστάτη. Το μοναδικό ζώδιο ίσως που δε βιώνει τον πόνο του χωρισμού. Πονάει όμως, από την πρώτη στιγμή, αφού συνεχώς βιώνει την αγωνία της αποδοχής και την ανάγκη της συνεχούς συναισθηματικής και ερωτικής ανταπόκρισης. Σαν βαρύ φορτίο βιώνει τη σχέση, που συνεχώς τον κάνει να βρίσκεται εκτός ισορροπιών. Ξεχνάει εύκολα και κάθε κατάσταση ερωτική, ακόμα και αν λειτούργησε καθοριστικά για τη ζωή του, θα γίνει παρελθόν, στο οποίο θα προστρέξει σπάνια. Γνωρίζει καλά τον τρόπο να το κρατά το συναίσθημά του για την αρχή, προκειμένου να έλξει και να εθίσει το σύντροφο, παρά για το τέλος, θρηνώντας κάτι από το οποίο ήδη αρκετό καιρό πριν έχει αποκολληθεί. Ο Ζυγός είναι από τα ζώδια που έχουν αυτήν τη μοναδική ευκολία της απεξάρτησης, τη στιγμή που θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Τι πιο επιρρεπές στον εθισμό από το ζώδιο του Σκορπιού, τι πιο εθιστικός όμως και ο ίδιος για τους άλλους. Συνήθως όμως, αρκετά αργότερα, η ιστορία  του συντρόφου θα τον καταγράψει ως τον πιο ερωτικό, τον πιο δοτικό, τον πιο εθιστικό σύντροφο που πέρασε από τη ζωή του. Η ουσία του Σκορπιού είναι αργής δράσης. Την επιρροή της δεν την καταλαβαίνεις εύκολα. Αντίθετα, εκείνος εθίζεται εύκολα από το ερωτικο-συναισθηματικό χαρμάνι που ο ίδιος έχει φτιάξει, ακόμα και αν τα συστατικά της συντρόφου είναι αυτά που δημιούργησε η φαντασία του. Μόνο το πρωτογενές υλικό χρειάζεται, για να δημιουργήσει ο ίδιος την ουσία του εθισμού, από την οποία σε κάποιες στιγμές θα νιώσει ότι δε θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει. Το πιο αυτοκαταστροφικό ζώδιο θα πονέσει πολύ. Και σίγουρα, δε θα ξεχάσει ποτέ το καλό, αλλά και το κακό που έζησε. Θα βρει τρόπους όμως να φτιάξει το αντίδοτο. Είτε προετοιμάζοντας σχέδια εκδίκησης, είτε αναγεννημένος μέσα από τις στάχτες του, θα βρεθεί πολύ πιο ψηλά από το σημείο που τον γνώρισε ο τελευταίος σύντροφος.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ο ελεύθερος και ωραίος, ο τυχοδιώκτης του ζωδιακού, δεν καταλαβαίνει και πολλά-πολλά από εθισμούς. Σαν το πουλί μπορεί και αλλάζει φωλιά, πριν προλάβει να βολευτεί και να οικειοποιηθεί το ταίρι του. Φροντίζει όμως, από την πρώτη στιγμή, να κάνει ξεκάθαρη τη θέση του, με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες, όσον αφορά το βαθμό στον οποίο μπορείς να επενδύσεις επάνω του. Από τους τυχερούς του ζωδιακού, αμέσως μετά το τέλος της σχέσης, θα βρεθεί σε κάτι επόμενο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα επιτρέψει στον εαυτό του να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αντίθετα, θα τα εκφράσει, θα τα επικοινωνήσει με όλους τους φίλους του σαν παιδί, θα νιώσει την ανάγκη να επιστρέψει στον ερωτικό σύντροφο, από την αρχή όμως γνωρίζει καλά πως το πένθος δεν κρατά και δεν πρέπει να κρατά πολύ. Το ζει όμως το πένθος του και βέβαια είναι σε θέση αρκετά πριν να αναγνωρίσει και τα σημάδια του τέλους.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο γήινος και ορθολογιστής του ζωδιακού, σίγουρα, δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνη που θα επιτρέψει στον εαυτό του να εκφράσει προς τα έξω την εθιστική δύναμη που του προκαλεί ή του προκάλεσε ο σύντροφος. Εύκολα εθίζεται. Το καλό όμως στην περίπτωσή του είναι ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ελέγξει με τη λογική την οποιαδήποτε εξάρτηση, έτσι ώστε να είναι προστατευμένος. Στην περίπτωση ενός χωρισμού, σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τον δυνατό και ψύχραιμο Αιγόκερω. Σε τίποτα δε διαφέρει από το απέναντί του ζώδιο, τον Καρκίνο, ώστε συνεχώς να αισθάνεται το στερητικό σύνδρομο συνέπεια της απώλειας του συντρόφου. Η διαφορά όμως είναι ότι ο Αιγόκερως έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πένθους. Η λογική, τη στιγμή που πρέπει, θα τον γυρίσει να δει μπροστά και να στοχεύσει σε αυτό το καινούργιο που θα ήθελε να ζήσει και βέβαια αυτό που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ο Νους είναι αυτός που τα κανονίζει όλα σ’ έναν Υδροχόο. Ο νους βιώνει, αφού ο νους εθίζεται. Δυσκολότερα από άλλα ζώδια, εθίζεται όμως στην επικοινωνία, στο ρεύμα που εκπέμπει ο σύντροφος. Εθίζεται στην ιδέα που έχτισε γύρω από εκείνον, στα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν μαζί. Ένα από τα σταθερά του ζωδιακού, παρότι, με κυβερνήτη τον Ουρανό, δεν αντέχει τους χωρισμούς και δεν του είναι τόσο εύκολο να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το συγκεκριμένο σύντροφο και ειδικά όταν ο χρόνος έχει δοκιμάσει τη σχέση. Δεν μπορεί εύκολα να ξεχάσει. Παρότι του είναι εύκολο να πάρει απόσταση από τα συναισθήματά του, βιώνει το στερητικό σύνδρομο. Δύσκολα μπορεί να αφήσει ένας Υδροχόος να βγει προς τα έξω η ψυχολογική του κατάσταση ως συνέπεια  του ερωτικού εθισμού. Και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, προκειμένου να περάσει σε νέα συναισθηματική φάση.

ΙΧΘΥΣ

Εθιστικός ο ίδιος, παράλληλα όμως και επιρρεπής στον ερωτικό εθισμό. Το πιο επιρρεπές ίσως ζώδιο, αφού ανήκει στην οικογένεια του νερού αφενός και αφετέρου είναι παιδί του Ποσειδώνα. Το περίεργο είναι πως ο Ιχθύς δεν είναι τόσο ευαίσθητος όσο θέλει να δείχνει προς τα έξω. Εθίζεται μεν ερωτικά, και σ’ αυτό βέβαια θα συνωμοτήσει με τον καλύτερο τρόπο η φαντασία του, δε θα αφεθεί όμως πολύ καιρό μετά στη θλίψη και στο αίσθημα της στέρησης, λόγω της συναισθηματικής απώλειας. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από το πόσο πολύ είχε εξιδανικεύσει τον ή την σύντροφο. Εάν αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, τότε έχει εθιστεί με το όνειρο και στην περίπτωση του χωρισμού αυτό το όνειρο θα το θρηνεί για πολύ καιρό. Το όνειρο είναι αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσει και όχι την πραγματικότητα. Θα βρει όμως τρόπο να δημιουργήσει ένα καινούργιο και βέβαια θα έλξει και τους ανάλογους συνωμότες. Αυτοί ίσως είναι που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο από την επήρεια του εθισμού που μπορεί ένας Ιχθύς να προκαλέσει.

πηγή: Λίλα Δασκαλάκη / e-zwdia.gr