Τα drones της Google ξεκινάνε το… delivery και αλλάζουν τα logistics

Με μια απόφαση που δυνητικά μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια αγορά logistics, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έδωσε την έγκρισή της στα drones της Google ώστε να ξεκινήσουν υπηρεσίες delivery σε εμπορική βάση.

Συγκεκριμένα, η Federal Aviation Administration πιστοποίησε την Wing, θυγατρική της Alphabet, ως την πρώτη εταιρεία drones η οποί μπορεί να παρέχει εμπορικές υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Φυσικά για ξεκινήσει εμπορική δραστηριότητα εκτός ΗΠΑ απαιτείται και η έγκριση των κατά τόπους υπηρεσιών, όμως, η «βούλα» της FAA είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί για τη Wing.

H Wing δεν έχασε χρόνο να «πανηγυρίσει» και με ανακοίνωσή της τόνισε ότι η πιστοποίηση σηματοδοτεί τη δυνατότητα έναρξης μιας νέας εμπορικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο της οποίας θα παραδίδει αγαθά από τοπικές επιχειρήσεις σε νοικοκυριά των ΗΠΑ. «Πρόκειται για ένα  σημαντικό βήμα προκειμένου να ενσωματώσουμε τα drones στην οικονομία μας», ανέφερε από τη μεριά της η υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ, Ελέιν Τσάο.

Για να λάβει την πιστοποίηση της FAA, η Wing έπρεπε να αποδείξει ότι οι πτήσεις των drone της ήταν ασφαλείς, όπερ και εγένετο αφού μετά από εξαντλητικές δοκιμές οι αρμόδιες αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παράδοση ενός δέματος μέσω drone ενέχει «μικρότερο κίνδυνο για τους πεζούς από ό, τι με αυτοκίνητο». Τα drones της Wing είναι ηλεκτρικά, έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 70.000 δοκιμαστικές πτήσεις και έχουν ολοκληρώσει περισσότερες από 3.000 παραδόσεις στην Αυστραλία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις και κατοίκους περιοχών της Βιρτζίνια, για να τους ενημερώσει για τα επιχειρηματικά της σχέδια και να ξεκινήσει τις πρώτες παραδόσεις εμπορευμάτων μέσα στο έτος,  όπως ήδη κάνει στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα.

Στην Αυστραλία η Wing δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να παραγγέλνουν αγαθά, συμπεριλαμβανομένων νωπών τροφίμων, καφέ και φαρμάκων, χρησιμοποιώντας εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Μόλις τοποθετηθεί μια παραγγελία, το drone μπορεί να κάνει την παράδοση μέσα σε λίγα λεπτά.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Ότι η παραδοσιακή βιομηχανία logistics πρέπει να λάβει σήμερα αποφάσεις για το μέλλον της, καθώς η μεταφορά μικρών πακέτων εντός των αστικών κέντρων θα αλλάξει ριζικά φυσιογνωμία μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με έρευνα της ReserachandMarkets, η παγκόσμια βιομηχανία Logistics μέσω drones θα ανέλθει στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και στα 29,06 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, έχοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 21,01%.

Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε αστικές και εμπορικές εφαρμογές για ταχύτερη παράδοση αγαθών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με βάση την υφιστάμενη τεχνολογία η μεταφορά αγαθών κάτω των 10 κιλών θα κυριαρχήσει στην αγορά έως το 2022. Ωστόσο καθώς νέες τεχνολογικές καινοτομίες θα έρχονται στο προσκήνιο, τα drones θα γίνονται ισχυρότερα, ταχύτερα, ασφαλέστερα και κυρίως φθηνότερα, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου η χρήση τους θα επεκταθεί και στη μεταφορά σημαντικά βαρύτερων φορτίων.

Συμπέρασμα; Η βιομηχανία των logistics θα βιώσει ριζική μεταμόρφωση, με τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων να μην εξαφανίζονται, μεν, να αποκτούν, δε, έναν ισχυρό ανταγωνιστή που θα αλλάξει τοπίο στη μεταφορά προϊόντων.

πηγή: Γιάννη Παλιούρη / liberal.gr