Τα παράξενα και αποκρουστικά γκαργκόιλ

Στην αρχιτεκτονική, τα γκαργκόιλ είναι περίεργα, αποκρουστικά ή και απλά άσχημα αγάλματα – συνήθως από γρανίτη – που διαθέτουν στόμιο και είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν το νερό από την οροφή για να μην διαβρώνεται η τοιχοποιία.

Πολλά γκαργκόιλ έχουν μορφή ζώων και δεν είναι τυχαία η επιλογή τους. Η λέξη “Gargouille” προέρχεται από τα γαλλικά -η οποία προέρχεται από τα λατινικά- και κάποτε σήμαινε “λαιμός”.

Οι Γάλλοι έχουν ένα μύθο γύρω από έναν από τους Αγίους τους, τον Romain. Τον 7ο αιώνα έγινε Επίσκοπος της Ρουέν και πάλεψε με ένα πλάσμα ονόματι Gargouille. Ήταν ένα πλάσμα σαν δράκος, με φτερά, μακρύ λαιμό και μπορούσε να αναπνέει φωτιά. Όταν ο Romain νίκησε τον δράκο δεν μπορούσε να καταστρέψει το κεφάλι του, εξαιτίας της αναπνοής του. Έτσι, το τοποθέτησε στους τοίχους του καθεδρικού ναού της Ρουέν για να τρομάζει το κακό.

Λιοντάρι

Το λιοντάρι ήταν μακράν το πιο δημοφιλές μη ευρωπαϊκό ζώο που χρησιμοποιήθηκε στις εκκλησίες και στους καθεδρικούς ναούς, κατά τον μεσαίωνα. Συμβόλιζε τον ήλιο, με τη χρυσή χαίτη να αντιπροσωπεύει το ηλιακό στεφάνι. Όμως, κατά τον μεσαίωνα, οι κατασκευαστές εκκλησιών το χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο υπεροψίας, ενός από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να αποφεύγεται από τους θεοσεβούμενους. Οι γάτες συμβόλιζαν τη μαγεία και έτσι δεν χρησιμοποιούνταν ως γκαργκόιλ -αν και μερικές φορές κάποιο κεφάλι γάτας συνδεόταν στο σώμα φιδιού.

Σκύλος

Τα σκυλιά θεωρούνται έξυπνα, πιστά και χρησιμοποιούνταν και τότε ως φύλακες. Έτσι, τα αγάλματα σκύλων ήταν για να προστατεύουν τα κτίρια. Κυρίως όμως γιατί τα σκυλιά είναι πάντα πεινασμένα και -τότε- ήταν απλοί κλέφτες και χρησιμοποιήθηκαν στους καθεδρικούς ναού για να δείξει ότι ακόμη και το πιστό σκυλί μπορεί να πέσει θύμα στον πειρασμό του διαβόλου και να διαπράξει το αμάρτημα της απληστίας.

Λύκος

Παρόλο που οι λύκοι συνδέονται με την απληστία, είναι σεβάσμια ζώα μιας και επιβιώνει μέσω της συνεργασίας. Συνδεόταν επίσης με τους ιερείς των οποίων η ευθύνη ήταν να προστατεύουν τους ανθρώπους από το διάβολο.

Αετός

Ήταν προστάτες των κτιρίων, ιδιαίτερα κατά των δράκων μιας και ήταν ένα από τα λίγα ζώα που μπορούσαν να καταστρέψουν το φτερωτό ατό μυθικό ερπετό. Ήταν επίσης σεβαστά πουλιά λόγω της όρασης τους -που χρησιμοποιούνταν μεταφορά για την πρόβλεψη- και ο μύθος έλεγε πως είχαν ίδιες ικανότητες με τους Φοίνικες -μπορούσαν να αυτο-θεραπευτούν κοιτώντας απευθείας τον ήλιο, το αρχαίο σύμβολο της θεότητας.

Φίδι

Το φίδι συνδέεται με το προπατορικό αμάρτημα και ως τέτοιο μπορεί να βρεθεί (πιο συχνά με φτερά) σε όλους τους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης. Από τις ημέρες του Αδάμ και της Εύας, το φίδι ήταν το σύμβολο για τη συνεχή πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Όσον αφορά τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, το φίδι αντιπροσωπεύει το φθόνο.

Κατσίκα

Από τη μία πίστευαν ότι ήταν σαν τους Χριστιανούς, λόγω της ικανότητάς τους να βρίσκουν τροφή σε απότομες βουνοπλαγιές. Από την άλλη, ήταν το σύμβολο του πόθου, ακόμη ένα από αυτά τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Επιπλέον, ήταν το ζώο που συνδεόταν με τον Σατανά.

Πίθηκο

Συχνά συνδέονται με την βλακεία, όμως, ως επί το πλείστον συνδέονται με την πονηριά και την τεμπελιά.

Χίμαιρα

Μια χίμαιρα γεννιέται όταν ενώνονται μέρη από διαφορετικά σώματα και δημιουργείτε έτσι ένα εντελώς νέο πλάσμα, όπως ένας κένταυρος, ένας γρύπας ή μια γοργόνα.

Στον καθεδρικό του Μιλάνου (επάνω) υπάρχουν στοχαστές της Αναγέννησης μαζί με χίμαιρες. Οι χίμαιρες εκπροσωπούν εκείνους που υποτίμησαν τη δύναμη του διαβόλου. Αν και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ζωή μπορούσαν να αναμείξουν πράγματα και να παράγουν τρομακτικά πλάσματα -ένα έγκλημα ενάντια στη φύση.

Άνθρωποι

Η στιγμή της καταδίκης έχει παγώσει στο χρόνο για εκατοντάδες ψυχές κατά τον μεσαίωνα σε όλη την Ευρώπη. Με στόματα ορθάνοιχτα ουρλιάζουν μέσα στους αιώνες για να υπενθυμίζουν συνεχώς να επαγρυπνούμε απέναντι στο διάβολο!

πηγή: 3otiko.blogspot.com