Τα πεζοδρόμια δεν είναι για τα αυτοκίνητα (φωτο)

Σε πολλά σημεία της Γλυφάδας, ο δήμος προχώρησε το τελευταίο χρόνο σε ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Περίπου 18.000 τετραγωνικά μέτρα έχουν πλακοστρωθεί!..  Όμως, κάποιοι αυτοκινητιστές φαίνεται να μην σέβονται ούτε τους πεζούς (ράμπες ΑμεΑ, διαβάσεις τυφλών κ.α), ούτε την προσπάθεια που γίνεται… Σταθμεύουν όπου βρουν τα αυτοκίνητά τους προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα αλλά και φθορές. Ο δήμαρχος Γλυφάδας κατέγραψε φωτογραφικά κάποιες εικόνες από τα πεζοδρόμια της πόλης και τις οποίες κοινοποίησε με το ακόλουθο σχόλιο:
«Δείτε τις παρακάτω ενδεικτικές σημερινές φωτογραφίες και παρακαλώ να τις αξιολογήσετε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Τα πεζοδρόμια , οι εσοχές για τα οχήματα , οι ράμπες ΑμεΑ και η γραμμή όδευσης τυφλών, τα δέντρα , όλα καινούργια και πρόσφατα ανακατασκευασμένα.
Δυστυχώς όμως η συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών μας – όχι πολλών ελπίζω – παραμένει απολύτως ανακόλουθη με κάθε έννοια σεβασμού του κοινωνικού συνόλου και του αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας να κινούμαστε στη πόλη μας με ποιότητα και ασφάλεια .
Επιτρέψτε μου όμως και μία ακόμη παρατήρηση.
Από όλους μας εξαρτάται – από το πώς δηλαδή λειτουργεί ο καθένας από εμάς καθημερινά – η ποιότητα ζωής της πόλης μας . Ο πολιτισμός στη πόλη μας .
Μου είπε κάποιος – ζητώντας μου μάλιστα και κατανόηση – ότι η ράμπα ΑμεΑ βολεύει γιατί δεν σπάει η ζάντα του αυτοκινήτου του όταν ανεβαίνει το πεζοδρόμιο.
Κάποιος άλλος με ρώτησε : Καλά γιατί βάζετε γραμμή όδευσης τυφλών ; Έχεις δει κανένα τυφλό να τη χρησιμοποιεί ;
Άλλος συμπολίτης μας επέμενε ότι η αλυσίδα που έβαλε στο κοινόχρηστο πεζοδρόμιο για να το έχει ως ιδιωτικό πάρκινγκ δεν πρέπει να αφαιρεθεί.
Ρωτάω επίσης :
Πόσοι από εμάς κάνουμε παρατήρηση σε κάποιον όταν τον βλέπουμε να συμπεριφέρεται με τρόπο αντικοινωνικό όπως στις παρακάτω φωτογραφίες ;
Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κάνουμε από την πλευρά μας ό,τι είναι δυνατό και με τη δημοτική μας αστυνομία και με την τοποθέτηση εμποδίων για να διαφυλάξουμε τα αυτονόητα.
Είναι απολύτως βέβαιο , ωστόσο , ότι σε βασικά και στοιχειώδη ζητήματα παραμένει ζητούμενο αυτό που αποκαλούμε κοινωνική συνείδηση.
Αυτό, από τη μία μεριά , με στενοχωρεί πολύ .
Από την άλλη , όμως , με πεισμώνει ακόμη περισσότερο.
Γιατί όσο περισσότερο προσπαθούμε έμπρακτα και με αγάπη για την πόλη μας , τόσο ο κάθε συμπολίτης μας νιώθει , πιστεύω , ότι είναι πραγματικά κρίμα να αμαυρώνεται με επιπόλαιες συμπεριφορές κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης μας .
Και αυτή η αίσθηση , αυτή η άποψη , οδηγεί και σε μεγαλύτερο σεβασμό.
Η ανακατασκευή των πεζοδρομίων της πόλης μας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς . Περίπου 18.000 τμ έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα.
Θα επανέλθω αναλυτικά για τα σημεία των παρεμβάσεων.
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι».
Πηγή : Glyfada24.gr