Τα σενάρια ανασχηματισμού, το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρβιτσιώτη και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Τη μία κρίση μετά την άλλη καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η αρχή της νέας τετραετίας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Δεν είναι μόνο η πρωτοφανής καταστροφή από τις πλημμύρες και η πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού αλλά και μια σειρά από προβλήματα που προέκυψαν στο «βηματισμό» του υπουργικού συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξε η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και, μάλιστα, πρόκειται για την δεύτερη αλλαγή στο υπουργικό σχήμα από το καλοκαίρι και μετά (υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί ο Νότης Μηταράκης).

Μάλιστα, πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για ένα «μίνι» ανασχηματισμό, με στοχευμένες αλλαγές σε πρόσωπα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως «όλοι κρίνονται» και «όλοι αξιολογούνται».

Ο πρωθυπουργός είχε δείξει την προηγούμενη τετραετία πως δεν προκρίνει τους σαρωτικούς ανασχηματισμούς. Ωστόσο, η συζήτηση για περιορισμένης έκτασης αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο έχει φουντώσει, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως δυσκολεύεται να βρει ρυθμό μετά τις εκλογές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις οι αλλαγές να προηγηθούν της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ωστόσο, θεωρείται πιθανόν μια τέτοια κίνηση να γίνει αφού ολοκληρωθεί η αποτίμηση της καταστροφής στη Θεσσαλία. Στο «κάδρο» μπαίνουν μέλη της κυβέρνησης που είτε έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη με δημόσιες τοποθετήσεις τους είτε κρίνεται πως θα μπορούσαν να τα έχουν πάει καλύτερα στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο Μαξίμου στόχος είναι να μην γίνουν κινήσεις εν θερμώ, ενώ σε εξέλιξη είναι μια ευρύτερη συζήτηση για τολμηρές αλλαγές που πρέπει να τρέξουν στην πολιτική προστασία. Και οι σχετικές ανακοινώσεις στο κρίσιμο αυτό θέμα θα γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία που θα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο.

Τι προηγήθηκε της «εξόδου» Βαρβιτσιώτη

Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη το περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά και ο θάνατος του 36χρονου Αντώνη. Η αρχική δήλωση του Μιτλιάδη Βαρβιτσιώτη για το θέμα ήταν και αυτή που ουσιαστικά τον οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως ο τέως υπουργός είχε σημειώσει μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

 

Αν και ακολούθησε διορθωτική δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη- όπου σημείωνε πως δεν εξισώνει το θύμα με τους θύτες- το κλίμα στο Μαξίμου ήταν βαρύ. Δεν ήταν τυχαία και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλο Μαρινάκη – απαντώντας σε ερώτηση – πως «όλοι κρινόμαστε». Ωστόσο, αποφασίστηκε να μην υπάρξει άμεση αντίδραση καθώς αυτό που προείχε ήταν η μάχη στις περιοχές που είχαν πλημμυρίσει για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε αποφασίσει να παραιτηθεί την Παρασκευή, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στις πληγείσες περιοχές. Τελικά, υπήρξε επικοινωνία με το Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο και χθες ανακοινώθηκε από τον τέως υπουργό η παραίτηση. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει πως η απόφαση αυτή ήταν αναπόφευκτη και ορθή.

Γιατί πάει στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως θα υπάρξει ένα ευρύ πακέτο μέτρων για τις πληγείσες περιοχές και τονίζουν πως η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική. Παράλληλα, ωστόσο, στόχος είναι να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια και σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο και θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

 

Στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, όπως η ανακατεύθυνση πόρων από τον προϋπολογισμό, η ανακατανομή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η εξασφάλιση έξτρα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως «έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων όπου η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει: και τα αγροτικά ταμεία και οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών».

πηγή: Κατερίνα Κοκκαλιάρη, ethnos.gr