Χριστούγεννα: Μέχρι 9 άτομα στο ρεβεγιόν – Τα σενάρια για την άρση του απαγορευτικού

Με ιδιαιτέρως προσεκτικά βήματα και ακολουθώντας την τακτική και άλλων ευρωπαϊκών χωρών η κυβέρνηση καταστρώνει τα σχέδια της για την έξοδο από την καραντίνα.


Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί να μην ευνοεί τέτοιου είδους συζητήσεις, ωστόσο στο Μαξίμου ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της αγορά πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του κορονοϊού και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, όσον αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άρση του lockdown ωστόσο αποκάλυψε πως θα γίνει το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. “Θα επιτρέψουμε οικογένεια συν μία οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια”.


Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα επιτραπούν συνολικά σε ένα σπίτι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων 9 έως 10 άτομα, μαζί με τα παιδιά. “Θα είμαστε πολύ αυστηροί” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στο Status Fm, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα εκείνη την ημέρα οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς. “Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή ακόμα, μια παραπάνω προσπάθεια, ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Έξοδος 14 ή 21 Δεκεμβρίου;

Η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους συνεχώς να αυξάνονται και ο αριθμός των θυμάτων να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ χθες φτάνοντας τους 121, προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους που τονίζουν πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Θετικό στοιχείο είναι η μείωση των κρουσμάτων που έπεσαν μετά από μέρες κάτω από τις 2.000.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και ετοιμάζεται να την επεκτείνει κι άλλο καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εξακολουθεί να είναι υψηλό. Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της αγοράς στις 14 Δεκεμβρίου και τονίζουν πως θα υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια αν η άρση του lockdown γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής, Νίκος Σύψας ανέφερε στον ΣΚΑΙ πως “η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα”. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. “Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά” είπε χαρακτηριστικά.

Σκέψεις να μην ανοίξει η εστίαση

Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν το άνοιγμα της εστίασης και των εμπορικών κέντρων καθώς ο κίνδυνος διασποράς της νόσου είναι ιδιαιτέρως μεγάλος. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί ακόμη και στην περίπτωση που το lockdown αρθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Εάν η χώρα βγει από την καραντίνα στις 21 Δεκεμβρίου θεωρείται βέβαιο πως θα παραμείνει το λουκέτο στα εστιατόρια. Ακόμα όμως και αν ανοίξουν αυτό θα συμβεί λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγενα και σίγουρα θα παραμείνουν κλειστά την παραμονή το βράδυ.

Πώς θα βγούμε από το lockdown

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στην κυβέρνηση τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο, τα εποχικά καταστήματα, τα κομμωτήρια αλλά και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τελευταία τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα είδη ένδυσης και η εστίαση. Με άρθρο του στην Realnews ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει πως η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. “Όταν θα μας δώσουν οι ειδικοί ημερομηνία να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, θα το κάνουμε κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα. Ως βασικό κριτήριο θα τεθεί η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, ενώ έμφαση θα δοθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο. “Αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές”.

Πηγή: thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ