Τα σενάρια για την πώληση του ΣΚΑΪ Ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Ολλανδός επιχειρηματίας και τι ισχύει.

Στα… χνάρια των ανταγωνιστών του ο Γιάννης Αλαφούζος; Μα και καπνός υπάρχει, και φωτιά. Και όπου «ανταγωνιστές» ο Θοδωρής Κυριακού και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης: στον ΑΝΤ1 έχουν μπει ήδη αραβικά κεφάλαια, σε Alpha και Star η Nova (μέσω BC United). Άραγε ο Mr ΣΚΑΪ αναζητά συμπαίκτη ή… να πουλήσει;

Τον Μάρτιο του 2022 ο Θοδωρής Κυριακού κατέληξε σε συμφωνία με τον όμιλο MBC Group του Σαουδάραβα επιχειρηματία, Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim, με περιουσία 10,9 δισ. δολάρια, που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ για την υποστήριξη ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει  την εκχώρηση του 30% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου με τον ΑΝΤΕΝΝΑ να διατηρεί το 70% και τον έλεγχο της σχετικής εταιρείας συμμετοχών. Η συμμετοχή της MBC group έγινε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €225 εκατ. τα οποία διατίθενται ήδη για τη δημιουργία στην Ελλάδα, υπερσύγχρονων studios και υποδομών για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο.

Τέσσερις μήνες μετά, τον περασμένο Ιούλιο του 2022 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έδωσε το «πράσινο φως» για την ανακοίνωση εκ μέρους της Motor Oil της πώλησης του 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση που κατείχε η θυγατρική της Mediamax Holdings στην Primos Media, με έδρα το Λουξεμβούργο – θυγατρική επενδυτικής εταιρείας, έναντι 41.497.425 ευρώ​. Ο επιχειρηματικός δαίδαλος από την Primos Media καταλήγει στην BC United.

Η, δε, συνάντηση προ μερικών εβδομάδων Χένρι Χόλτερμαν με τον Γιάννη Αλαφούζο έδωσε τροφή για διάχυση φημών περί συζητήσεων για τη μεταβίβαση αρχικά μέρους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Ο οποίος σταθμός στο παρελθόν διέψευδε δις σενάρια πιθανής πώλησης ή μεταβίβασης μεριδίου του καναλιού. Την πιο πρόσφατη, τον Ιανουάριο του 2018, ο Αλαφούζος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί αποχώρησής του από το τηλεοπτικό κανάλι και περί εξαγοράς του από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Την ανασκευή των διαρροών έκανε αυτοπροσώπως ο ισχυρός άνδρας του ομίλου στους εργαζομένους στο κανάλι μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί μεταβίβασης της εταιρείας στον εφοπλιστή και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ωστόσο ο καπνός με τον Ολλανδός μεγαλοεπιχειρηματία υπάρχει. Όπως και ενδιαφέρον.

Τι εστί Χόλτερμαν: διόλου τυχαίος ο 69χονος. Ο ισχυρός άνδρας της κατασκευαστικής ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μέτοχος της Alpha Bank έλαβε πρόσφατα ελληνική υπηκοότητα. Είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος άνθρωπος των αγορών και προ ετών παντρεύτηκε τη Χερίτα Βέσελς, κόρη του πανίσχυρου ιδρυτή της κατασκευαστικής Volkerwessels. Ο πολυσχιδής όμιλος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία, την Μεγάλη Βρετάνια, τη Βόρεια Αμερική και την Γερμανία ενώ έχει προχωρήσει σε συμμαχία με τη Motor Oil της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Ο επικεφαλής της Reggeborgh Investments, η οποία είναι το επενδυτικό όχημα (Family Office) της πανίσχυρης ολλανδικής οικογένειας Βέσσελς και διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, λέγεται ότι θα δώσει τη δική του μάχη για την διεκδίκηση της νέας σύμβασης για την Αττική Οδό, προφανώς παρέα με τη Motor Oil.

Και στις προθέσεις του εξαιρετικά δραστήριου στις εξαγορές Ολλανδού βρίσκονται, πέραν των κατασκευών, των παραχωρήσεων και των τραπεζών, και τα ΜΜΕ.

Πρόταση δεν έχει γίνει ακόμη αλλά, ως έμαθε η στήλη, ετοιμάζεται. Από μέρα σε μέρα.

 

πηγή: Μιντιάρχης / dailymedia.com.gr