Τα συγκλονιστικά φυσικά φαινόμενα που αξίζει να δεις από πολύ κοντά

Κάποια από τα θαύματα του κόσμου μας είναι επισκέψιμα και προσφέρουν ασύγκριτες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Όταν η Φύση έχει κέφια, η φαντασία της αποδεικνύεται κατά πολύ μεγαλύτερη κι από του Σαλβαντόρ Νταλί και των λοιπών σουρεαλιστών ζωγράφων. Η Φύση, βέβαια, έχει στο πλευρό της συνδημιουργό τον χρόνο, ο οποίος αργά (μα πολύ αργά), προσθέτει τις δικές του καθοριστικές πινελιές.

Πάρε για παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση της Λευκάδας. Ο Εγκέλαδος διαμόρφωσε την πανέμορφη παραλία των Εγκρεμνών, ο Εγκέλαδος μαζί τον άνεμο και τη θάλασσα συνεχίζουν να τη «δουλεύουν»…

Τα φυσικά θαύματα που ακολουθούν μετρούν εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης και εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

10 To Grand Canyon, Κολοράντο, ΗΠΑ

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών δημιούργησε τα Βραχώδη Όρη. Στη συνέχεια, τα νερά μιας πηγής ξεκίνησαν την αγωνιώδη πορεία τους στην αναζήτηση μιας θάλασσας για να αναπαυθούν. Αιώνα με τον αιώνα, χιλιετία με τη χιλιετία, τα νερά διάβροσαν τα πετρώματα πάνω από τα οποία κυλούσαν. Κάποια στιγμή ένας επίμονος Γενοβεζοχιώτης, ορμώμενος εξ Ισπανίας, προσέγγισε την ήπειρο. Πολλά χρόνια αργότερα ένας «απόγονός» του, όταν αντίκρισε το τι είχε δημιουργήσει το νερό στους βράχους, εντυπωσιασμένος, ονόμασε τον ποταμό (γιατί είχε κοίτες πλέον) Κολοράντο – «χρωματιστό» δηλαδή.

Το Grand Canyon, το φαράγγι που έσκαψε ο ποταμός, αποτελείται από πετρώματα που εκτιμώνται πως είναι από 20 εκατ. μέχρι 2 δισ. έτη παλαιά. Δεν είναι όμως τα δισεκατομμύρια που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, αλλά η μεγαλοπρέπεια που πηγάζει από τις γιγαντιαίες διαστάσεις του


Η Γιγάντια Κυανή Τρύπα, Μπελίζ

 Όπως και η Πύλη της Κολάσεως είναι μια τέλεια τεράστια στρογγυλή τρύπα με:300 μ. διάμετρο και 125 μ. βάθος. Παρότι συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα παγκόσμια μνημεία φυσικής ομορφιάς (-σύμφωνα με την UNESCO), λίγοι έχουν την ευκαιρία να ο εξερευνήσουν εκ του σύνεγγυς – όσοι διαθέτουν ελικόπτερο ή, τουλάχιστον, drone.


8 Το Φαράγγι της Αντιλόπης, Αριζόνα, ΗΠΑ

Η φωτογραφία που βλέπεις δεν έχει υποστεί την παραμικρή επεξεργασία. Αν σε μπερδεύει, ακολούθησε τη συμβουλή μας: όταν σουρουπώνει, ξάπλωσε στο Φαράγγι της Αντιλόπης και κοίταξε προς τον ουρανό – μπροστά στα μάτια σου θα εμφανιστούν εκατομμύρια αστέρια, ενώ θα αναδειχτούν και τα κατακόκκινα τοιχώματα του φαραγγιού από αμμόλιθο.


7 Το Σπήλαιο των Κρυστάλλων, Μεξικό

Δεν γνωρίζουμε τι εικόνα σχηματίζει ο καθένας στο μυαλό του όταν ακούει / διαβάζει τη λέξη «κρύσταλλος», όμως στο συγκεκριμένο μαγευτικό σπήλαιο οι κρύσταλλοι γύψου (ναι, απ’ αυτό το ταπεινό υλικό είναι δημιουργημένοι) έχουν μήκος πάνω από 12 μ., διάμετρο 4 μ. και ζυγίζουν πάνω από 55 τόνους ο καθένας! Το σπήλαιο διατηρεί σταθερή θερμοκρασία 58 βαθμών και για να το επισκεφτεί κάποιος χρειάζεται οδηγό και εκπαίδευση – μπορεί όμως να το συμπεριλάβει άνετα στην προσωπική του λίστα σχετικά με «τα Χ πράγματα που πρέπει να κάνει προτού πεθάνει».


6 Η Θάλασσα από Αλάτι, Ουγιούνι, Βολιβία

Το Σαλάρ ντε Ουγιούνι είναι ένα υψίπεδο έκτασης ίσης με τη μισή Πελοπόννησο – μια εντελώς επίπεδη αποξηραμένη προϊστορική λίμνη. Τα νερά της πλημμύρας κατά τη διάρκεια των βροχών εμπλουτίζουν το μελλοντικό αλάτι με πολλά μεταλλικά στοιχεία – υπολογίζεται πως στο Σαλάρ βρίσκεται το 50 – 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου. Όταν είναι πλημμυρισμένη σου δίνει την αίσθηση ότι περπατάς πάνω στο νερό, ενώ όταν στεγνώσει γίνεται κάτασπρη.


5 Οι Πισίνες από Τραβερτίνη, Παμούκαλε, Τουρκία

Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο περίφημο Ρήγμα της Ανατολίας, την πλάκα που συγκρούεται με αυτήν του Αιγαίου και «γεννάει» πολύ ισχυρούς σεισμούς. Στο Παμούκαλε αναβλύζουν ζεστά ύδατα που εμπλουτισμένα με το ασβεστολιθικό πέτρωμα τραβερτίνης δημιουργούν ασύμμετρες πάλλευκες φυσικές πισίνες ασύγκριτης ομορφιάς. Έχει ανακηρυχτεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1988.


4 Το Καλντερίμι των Γιγάντων, Ιρλανδία

Δημιουργήθηκε πριν από 50 με 60 εκατομμύρια χρόνια! Η λάβα που κύλησε προς τη θάλασσα δημιούργησε, κατά την ψύξη της, πολυγωνικά σχήματα. Στη συνέχεια, τα στοιχεία της Φύσης (ο άνεμος, η θάλασσα και οι βροχές) σμίλεψαν τα πετρώματα όσο χρειαζόταν, ώστε να θυμίζουν έργο από ανθρώπινο χέρι. Στην ακτή αυτή υψώνονται συνολικά 40.000 ανισοϋψείς πυλώνες.


3 Το Όρος Ροραϊμα, Βενεζουέλα 

Δεν είναι νησί – πρόκειται για μια κορυφή / οροπέδιο που βρίσκεται σε ύψος που πλησιάζει τα 3.000 μ.. Η οροσειρά είναι από τους αρχαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς στον πλανήτη, αφού σχηματίστηκε κατά την Προκάμβρια Περίοδο (2 δισ. χρόνια πριν) από καθαρό κουάρτς. Επειδή βρίσκεται στην περιοχή των Δασών της Βροχής, περιβάλλεται σχεδόν πάντοτε από σύννεφα. Το υπερθέαμα που προσφέρει συμπληρώνεται από τον υψηλότερο καταρράκτη της Γης: τον Καταρράκτη των Αγγέλων.


2 H Πύλη της Κολάσεως, Τουρκμενιστάν

Πρόκειται για το σημείο όπου η επιφάνεια της Γης «επικοινωνεί» με ένα γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου. Σχηματίστηκε όταν υπήρξε κατακρήμνιση και δημιουργία κρατήρα στο σημείο όπου Σοβιετικοί ερευνητές διενεργούσαν γεωτρήσεις για την εύρεση φυσικού αερίου. Για να σταματήσουν τη μόλυνση από τα δηλητηριώδη αέρια, οι Σοβιετικοί προκάλεσαν την ανάφλεξή τους, υπολογίζοντας πως μετά από μικρό χρονικό διάστημα η φωτιά θα σβήσει. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις τους, η «Πύλη Της Κολάσεως» καίει ανελλιπώς από το 1971!


1 Το πάρκο Yellowstone, Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ

Ένα cocktail από χημικά στοιχεία δημιουργεί δεκάδες φαντασμαγορικά φαινόμενα στο κορυφαίο Εθνικό Πάρκο των ΗΠΑ: γιγαντιαίους θερμοπίδακες, πολύχρωμες λίμνες. Εννοείται πως αποτελεί μια πανδαισία για το ανθρώπινο μάτι, όμως ο εντυπωσιασμός πολλαπλασιάζεται, μόλις πληροφορηθεί κάποιος πως αποτελεί τον κρατήρα ενός υπερηφαιστείου, του οποίου μια πιθανή έκρηξη θα εξαφανίσει τις ΗΠΑ από τον άτλαντα και θα βυθίσει σε πολικό χειμώνα την υπόλοιπη υδρόγειο για αιώνες.


πηγή:  Παύλος Παπαφράγκος / gr.askmen.com