Τελικά επηρεάζει ο στιγμιαίος καφές το στομάχι;

Ο στιγμιαίος καφές είναι πολύ δημοφιλής σε πολλές περιοχές του κόσμου μάλιστα αποτελεί συχνά περισσότερο από το 50% της συνολικής κατανάλωσης καφέ σε πολλές χώρες.

Επίσης, ο στιγμιαίος καφές είναι ο πιο γρήγορος, οικονομικός και φτιάχνεται εύκολα όπου και αν βρίσκεσαι χωρίς να χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη στην υγεία όπως είναι η πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών  (πχ. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, πάρσκινσον, αλτσχάιμερ).

Ωστόσο, πολλοί τον αποφεύγουν με την πεποίθηση ότι τους ενοχλεί στο στομάχι, χωρίς να εξετάζουν τα πραγματικά αίτια που ευθύνονται για τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Έτσι, προτού αποκλείσεις την κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ, καλό θα ήταν να έχεις υπόψιν σου τα παρακάτω, σχετικά με τα διατροφικά αίτια του πόνου στο στομάχι.

Η καφεΐνη προκαλεί πόνο στο στομάχι;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε 40 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 20-55 ετών, έδειξε ότι ο στιγμιαίος καφές δεν συνδέεται με γαστρικές ενοχλήσεις.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν με τυχαία σειρά 4 ροφήματα καφέ (ζεστός και κρύος στιγμιαίος καφές, κρύος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου), τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg) και όγκο (200mL).

Τα ευρήματα της έρευνας κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα, αποδεικνύοντας ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (φραπέ) δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.

Συνεπώς, η εμφάνιση περιστασιακού πόνου στο στομάχι μετά την κατανάλωση καφεϊνούχων προϊόντων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας ή υπερβολικής κατανάλωσης ποσότητας καφεΐνης (> 300mg/ημέρα).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο στιγμιαίος καφές, περιέχει λιγότερη καφεΐνη συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη καφέ (π.χ. γαλλικό).

Είδος καφέ ανά μερίδαΠεριεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml)115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml)65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)2-3mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Συνολικά, ο στιγμιαίος καφές είναι ένα ρόφημα με μηδενικές θερμίδες, χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη, συγκριτικά με άλλους καφέδες και πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά 2-3 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

πηγή: Νάντια Αναγνωστή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / logodiatrofis.gr