Θα ανοίξουν ή όχι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από αρχές Ιουνίου;

Αργότερα μέσα στον Ιούνιο κι εφόσον θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και το μείζον ζήτημα των αεροπορικών συνδέσεων σκοπεύουν να ανοίξουν τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.


Από την πλευρά του, το κυβερνητικό επιτελείο έχει προαναγγείλει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας (αστικά κυρίως ξενοδοχεία) από τις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος και της επανεκκίνησης της οικονομίας για την εξυπηρέτηση όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και του εσωτερικού τουρισμού, ενώ για τα εποχικής λειτουργίας (resorts, μονάδες σε νησιά κ.τ.λ.) και τις αφίξεις από το εξωτερικό το «άνοιγμα» θα γίνει από τις αρχές Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία υπολογίζεται να υπάρχει πιο ξεκάθαρα και το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών.

Ελλείψει πάντως κρατήσεων και πολύ περισσότερο αεροπορικών συνδέσεων «δεν έχει νόημα να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ξενοδοχείων 12μηνης και εποχικής λειτουργίας», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, εξ’ ου και το επίσημο αίτημα της ΠΟΞ προς το υπουργείο Τουρισμού να δοθεί η δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία στις επιχειρήσεις που δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, να παραμείνουν κλειστές για όσο χρειαστεί, ώστε όταν τελικά θα ανοίξουν, πέραν των δεδομένων ζημιών, να μην είναι εκτεθειμένες περαιτέρω σε ποινικές κυρώσεις ή αστικές αποζημιώσεις και να μη διατρέχουν τελικά τον κίνδυνο να διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους.

Χθες, στη συζήτηση της Prodexpo για τον ελληνικό τουρισμό ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι «Από την 1η Ιουνίου δεν λέει η κυβέρνηση ότι πρέπει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, λέει ότι δεν απαγορεύεται να είναι ανοικτά. Τα καταλύματα έκλεισαν για λόγους υγειονομικούς όχι για ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Αν ένας ξενοδόχος αποφασίσει ότι κάτω από τις δεδομένες συνθήκες δεν αξίζει τον κόπο να ανοίξει, δεν θα ανοίξει. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ υπάρχει κι ένα ακόμη ζήτημα, το τι θα γίνει με τις αεροπορικές συνδέσεις».

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Πολ Γομόπουλος, Managing Director της HINES Greece, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Grand Hyatt στη λεωφόρο Συγγρού επεσήμανε ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς της να ανοίξει όχι πάντως από τις αρχές Ιουνίου. Ο κ. Νίκος Χάτζος, Director of Intl Development Europe (Greece & Cyprus) του ομίλου Marriott International, Inc. ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία πόλης της εταιρίας στην Ελλάδα θα ανοίξουν κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, με αρκετές προσαρμογές στη διαρρύθμιση, για να λειτουργήσουν σταδιακά κάποιους ορόφους τους.

«Στην Ελλάδα, με τουριστική σεζόν στο σύνολο της χώρας 7-8 μηνών, η περίοδος Μαΐου- Ιουνίου θα ήταν high season για τα αστικά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, σε αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή ακόμη και για τις πόλεις του Ηρακλείου, της Κέρκυρας κ.τ.λ.. Με τα αεροπλάνα καθηλωμένα και το πρόγραμμα των αεροπορικών στον αέρα για το καλοκαίρι και χωρίς άνοιγμα συνόρων δεν υπάρχουν πελάτες, επομένως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στα 12μηνης και εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία», σχολιάζουν οι ξενοδόχοι.


Οι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι για να ανοίξουν θα πρέπει να υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις όπως οι αεροπορικές συνδέσεις, τα ανοικτά σύνορα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η εξασφάλιση της ρευστότητας.

«Χωρίς αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο και στην ουσία όποιος λειτουργήσει, θα ανοίξει για να …ξανακλείσει οριστικά τη δεύτερη φορά», σχολιάζει ο κ. Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει οι επιχειρήσεις να συσσωρεύσουν δυνάμεις για την πολύ δύσκολη περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου, δεδομένου ότι το ζητούμενο για τη φετινή σεζόν είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ζημιές. Θα πρέπει επομένως τα αστικά ξενοδοχεία να έχουν τα εργαλεία εκείνα που θα τους επιτρέψουν να επιλέξουν αν θα ανοίξουν από τις αρχές Ιουνίου ή όχι. Εμείς, από την πλευρά μας έχουμε δεσμευτεί επίσημα, αν χρειαστεί, ανάλογα με τις ανάγκες, να ανοίξουν ακόμη κι αυθημερόν περισσότερες μονάδες. Το σίγουρο είναι ότι δεν τίθεται θέμα να μείνει η πόλη χωρίς ξενοδοχεία για τους επισκέπτες της, αρκεί βέβαια να …υπάρχουν επισκέπτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here