Θανατηφόρα λουκάνικα Φρανκφούρτης – Εμπλοκή και ελληνικής εταιρείας

Συναγερμός σήμανε στον ΕΦΕΤ μετά την πληροφορία για το διατροφικό σκάνδαλο με θανατηφόρα λουκάνικα Φρανκφούρτης της αλλαντοποιίας Wilke που, σύμφωνα με ειδικούς, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης.

Τι λένε από τον ΕΦΕΤ στο Dikaiologitika News – ποια η εμπλοκή ελληνικής εταιρίας στη διακίνησή τους.

Διευκρινίσεις δίνει ο ΕΦΕΤ για το διατροφικό σκάνδαλο με τα θανατηφόρα λουκάνικα Φρανφούρτης μετά το σάλο για τα της αλλαντοποιίας Wilke. Λουκάνικα που, σύμφωνα με ειδικούς, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης. Τo Dikaiologitika News επικοινώνησε με τον ΕΦΕΤ για το θέμα.

Χθες, η υπουργός για την Προστασία του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Έσσης Πρίσκα Χιντς επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών ανθρώπων από λιστερίαση σε σχέση “με την υπόθεση Wilke”. Πρόκειται για διατροφική βόμβα που είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, με έδρα στον οικισμό Τβίστεταλ-Μπέρντορφ, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας σε δεκάδες ανθρώπους μόλυνση με το βακτήριο της λιστέριας.

Τι λέει ο ΕΦΕΤ

Το Dikaiologitika News επικοινώνησε με τον ΕΦΕΤ ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα και τυχόν διακίνησή τους στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ και την ενημέρωση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα στα κράτη-μέλη, τα λουκάνικα της εταιρείας Wilke δεν έχουν διακινηθεί στη χώρα μας.Ωστόσο, η πληροφορία που φτάνει στον ΕΦΕΤ είναι ότι τα λουκάνικα της Wilke έχουν διατεθεί σε καράβια κατά τον λιμενισμό τους σε λιμάνια διαφόρων χωρών. Πρόκειται για ποντοπόρα καράβια, όπως διευκρινίζουν, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν λιμενίζονται σε λιμάνια της Ελλάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος υπάρχει εμπλοκή εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, που λειτουργεί ως broker και είχε έρθει σε επαφή με άλλες εταιρίες για τη διάθεσή τους στα καράβια. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν διατεθεί σε καράβια ελληνικών συμφερόντων, κάτι που, όπως διευκρινίζουν στο Dikaiologitika News, δεν αποτελεί πεδίο αρμοδιότητας ελέγχου για τον ΕΦΕΤ.

Σάλος στη Γερμανία

Η υπουργός για την Προστασία του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Έσσης Πρίσκα Χιντς επιβεβαίωσε, με καθυστέρηση μερικών ημερών, τον θάνατο τριών ανθρώπων από λιστερίαση σε σχέση “με την υπόθεση Wilke”. Όπως μετέδωσε η DW, η διατροφική βόμβα είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, με έδρα στον οικισμό Τβίστεταλ-Μπέρντορφ, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας σε δεκάδες ανθρώπους μόλυνση με το βακτήριο της λιστέριας. Προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι Wilke που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες. Το βακτήριο της λιστέριας μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αρχική υποψία ήταν ότι δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Έσσης. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, επιβεβαιώνονται τελικά τρία θύματα “σε άμεση ή έμμεση συνάφεια με τη λιστερίαση” σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας και συγκεκριμένα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Επιπλέον καταγράφονται περισσότερα από 35 κρούσματα δηλητηρίασης. Οι τοπικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση. H εισαγγελία ερευνά την υπόθεση. Το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή στην Έσση εγκατέστησε ειδική τηλεφωνική γραμμή (κλήση από Γερμανία στον αριθμό 06151-126082), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν πληροφορίες για την ανάκληση προϊόντων της Wilke. Η διεύθυνση της εταιρίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διατηρηθεί εν λειτουργία το εργοστάσιο στο Τβίστεταλ-Μπέρντορφ ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 200 εργαζόμενοι, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Ποια είναι η Wilke

Η Wilke ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου στο εμπόριο χονδρικής, αλλά ακόμα ψάχνουν πού είχε διαθέσει τα προϊόντα της. Σε διαφημιστικό βίντεο που γυρίστηκε το 2018 η υποδιευθύντρια της εταιρίας εξέφραζε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι προϊόντα Wilke πωλούνται σε όλη τη Γερμανία και ανέφερε ότι οι καταναλωτές μπορούν να δοκιμάσουν το σαλάμι Wilke στις κατεψυγμένες πίτσες της Dr.Oetker, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες ειδών διατροφής. Προϊόντα Wilke προμηθευόταν μέχρι πρότινος ο όμιλος Metro, αλλά οι παραγγελίες σταμάτησαν, όπως δηλώνει εκπρόσωπος της επιχείρησης. Αλλαντικά Wilke είχε προμηθευθεί για τα εστιατόριά της και η γνωστή αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών εκπρόσωπός της, για να διευκρινίσει ότι “έχει σταματήσει η πώληση όλων των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας”.

Για τον καταναλωτή δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των προϊόντων Wilke, καθώς πολλά από αυτά διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες χονδρικής ή σούπερ μάρκετ με άλλα εμπορικά σήματα. Προ ημερών οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μία λίστα με τα εξής σήματα που, όπως επισημαίνουν, περιέχουν προϊόντα Wilke: Haus am Eichfeld, Metro Chef, Service Bund Servisa, CASA, Pickosta, Sander Gourmet, Rohloff Manufaktur, Schnittpunkt, Korbach, ARO, Findt, Domino.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch απαιτεί να γίνουν γνωστοί όλοι οι πελάτες της Wilke και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, αν αυτό δεν γίνει σε εύθετο χρόνο. Ο επικεφαλής της Foodwatch Μάρτιν Ρίκερ, σε συνέντευξή του, αφήνει να εννοηθεί ότι προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας είχαν διατεθεί σε πολλά εστιατόρια, καντίνες επιχειρήσεων ή νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία. Η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke εξάγονταν σε 26 χώρες.

Καταγγελίες 

Ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Έσσης (HR) αναφέρει ότι στο εργοστάσιο της Wilke υπήρχαν και άλλα προβλήματα: Ρουμάνος εργάτης που είχε έρθει πριν από τρεις μήνες στη Γερμανία για να εργαστεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο καταγγέλλει ότι εργαζόταν “σχεδόν δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα”, όπως και άλλοι συμπατριώτες του, ακόμα και μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν οι Γερμανοί εργαζόμενοι έφευγαν από το εργοστάσιο. Η κατάσταση μισθοδοσίας του συγκεκριμένου εργαζόμενου, πάντως, έχει καταγράψει 318,25 ώρες εργασίας τον μήνα.

Για την παραγωγή αλλαντικών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ο Ρουμάνος εργάτης ισχυρίζεται ότι κάποιοι ανακάτευαν σάπιο με καθαρό κρέας, στη συνέχεια το πασπάλιζαν με μπαχαρικά και χρωστικές ύλες για να μη γίνεται αισθητή η μυρωδιά του χαλασμένου κρέατος, ενώ αλλοίωναν και την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, ρεπορτάζ της εφημερίδας Merkur, που επικαλείται πληροφορίες των ελεγκτών, κάνει λόγο για “χαλασμένο κρέας, μούχλα και δυσωδία” σε υπόγειο της αλλαντοποιίας. Κι αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

πηγή: Πασχάλης Κορωναίος / dikaiologitika.gr