Θεσσαλονίκη: Περιήγηση στον Φραγκομαχαλά -Την κοσμοπολίτικη γειτονιά του 19ου [εικόνες]

Μια θρυλική οικογένεια, ένας αρχιτέκτονας που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ένα ρολόι που δείχνει πάντα 23:07.

Καταστήματα, παλιά χάνια, στενά περάσματα, απόκοσμες φιγούρες που μας κοιτούν από αγαπημένα κτήρια, εξαιρετικές γεύσεις, στοές και υπόγεια.

Ο Κωστής Ζαφειράκης γίνεται ο οδηγός μας στην περιήγησή μας στην πιο ωραία γειτονιά της Θεσσαλονίκης, τον Φραγκομαχαλά και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του.

Καταστήματα, παλιά χάνια, στενά περάσματα, γεύσεις, στοές και υπόγεια

Ο Φραγκομαχαλάς ή Φράγκων είναι συνοικία στην Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα (Πυρίκαυστος Ζώνη) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από τον 19ο αιώνα συγκεντρώθηκαν εκεί οι καθολικοί Ευρωπαίοι κάτοικοι της πόλης, από τους οποίους έλαβε και το όνομά της η συνοικία. Στο κέντρο της συνοικίας δεσπόζει ο καθολικός ναός της Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου.

Στην περιοχή υπάρχει το διατηρητέο κτίριο του Ωδείο Βορείου Ελλάδος, που αρχικά στέγαζε την τότε Οθωμανική Τράπεζα, έως την απελευθέρωση της πόλης, και αργότερα το ΙΚΑ.

Περιήγηση στον Φραγκομαχαλά και την ιστορία του

Σήμερα η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλήθος δικηγορικών γραφείων, λόγω της γειτνίασης της με το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και πολλά καταστήματα διασκέδασης.

Κύριες οδοί της συνοικίας είναι οι εξής: Συγγρού, Βαλαωρίτου και Λέοντος Σοφού.

Διατηρητέα στον Φραγκομαχαλά με περίτεχνα διακοσμητικά

Η Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές.

Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Σάββατο 11 Μαΐου / Σημείο συνάντησης: Στοά Μαλακοπής (κάτω από το ρολόι) Συγγρού 7 / Ώρα: 11πμ / Συμμετοχή: 10 ευρώ

Πηγή: iefimerida.gr