Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία

Τα μάτια μας είναι δημιουργημένα έτσι ώστε να λιπαίνονται διαρκώς με δάκρυα. Η επαρκής ποσότητα δακρύων είναι εκείνη που εξασφαλίζει την προστασία του ματιού από μικροοργανισμός και συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του.

Η φύση επιπλέον μας έχει εξοπλίσει με την ικανότητα της αυθόρμητης παραγωγής μεγάλης ποσότητας δακρύων σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα έπειτα από κάποια μεγάλη στεναχώρια ή μετά από την εισαγωγή ενός ξένου σώματος μέσα στο μάτι μας.

Τι είναι η ξηροφθαλμία και από τι προκαλείται

Η ξηροφθαλμία αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις του οφθαλμού και είναι μία πάθηση που παρουσιάζεται με τον ίδιο ακριβώς βαθμό και στα δύο φύλα, δηλαδή προσβάλλει το ίδιο και άντρες και γυναίκες.

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της ξηροφθαλμίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ποσοτική αλλά και ποιοτική ανεπάρκεια της δακρυϊκής στοιβάδας του ματιού ή με πιο απλά λόγια, η ικανότητα του ματιού να παράγει την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα δακρύων κάθε στιγμή.

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν ξηροφθαλμία είναι μεταξύ άλλων η χρήση φακών επαφής, η πολύωρη χρήση οθονών (όπως για παράδειγμα τηλεόρασης ή ηλεκτρονικού υπολογιστή), οι κλιματολογικές συνθήκες, κλπ.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η λήψη ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως για παράδειγμα διάφορα διουρητικά, αντισταμινικά ή και χάπια για τον ύπνο μπορούν να ευθύνονται για την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης.

Συμπτώματα της ξηροφθαλμίας

Ποια είναι όμως τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας; Επιγραμματικά μπορύμε να πούμε ότι καλό είναι να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας για διάγνωση αν εμφανίζετε ένα ή παραπάνω από τα πιο κάτω συμπτώματα:

» αίσθημα καύσου ή ξένου σώματος στο μάτι

» υπερβολική δακρύρροια

» θολή όραση

» ερεθισμός των ματιών και ερυθρότητα

» κουρασμένα μάτια

» ευαισθησία στον αέρα ή/και στο έντονο φως

» έντονη αντίδραση των ματιών στη χρήση φακών επαφής

Η διάγνωση της ξηροφθαλμίας είναι εύκολο να γίνει με έναν τυπικό οφθαλμιατρικό έλεγχο. Ο οφθαλμίατρος, ανάλογα με την ιατρική γνωμάτευση, μπορεί να αποφασίσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε κάθε περίπτωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Η αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας γίνεται αρχικά με με χρήση τεχνητών δακρύων, τα οποία εφαρμόζονται τοπικά από τον ασθενή και είναι σε μορφή σταγόνων.

Αν πρόκειται για πιο προχωρημένο στάδιο, δηλαδή αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, τότε, ανάλογα και με το τι θα συστήσει ο ειδικός οφθαλμίατρος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ειδικές σταγόνες με πιο πυκνή σύνθεση, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις εφαρμόζονται υποκατάστατα δακρύων που περιέχουν και κορτιζόνη.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για να σας δώσει την εκάστοτε θεραπεία είναι ο οφθαλμίατρος σας.

πηγή: coolweb.gr