Τι λέει ο Αϊνστάιν στην «Επιστολή του Θεού» που βγαίνει σε δημοπρασία

Esta foto sin fecha muestra al científico Albert Einstein. Dos objetos de Einstein siendo subastados en Nueva York pudieran contener pistas sobre las ideas espirituales del pensador más conocido del siglo XX. (AP Foto, Archivo)

Μια χειρόγραφη επιστολή του Αϊνστάιν όπου περιγράφει τις απόψεις του για τον Θεό, βγαίνει αύριο «στο σφυρί».

Αν ήταν γραμμένη σε μια σειρά tweets, θα είχε γίνει viral. Σκεφτείτε το: Ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο μιλάει για τη θρησκεία και τον Θεό:

«Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών και η Αγία Γραφή, δεν είναι παρά μόνο μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, μάλλον πρωτόγονων», γράφει ο Αϊνστάιν έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, το 1954. Και το γράφει σε 239 χαρακτήρες, λιγότερους και από το όριο των 280 χαρακτήρων του twitter.

Δεν έγγραψε ωστόσο μόνο αυτό. Η χειρόγραφη επιστολή, μεγέθους μιάμιση σελίδας, βγαίνει σε δημοπρασία αύριο, Τρίτη, από τον οίκο Christies. Έχει ενδιαφέρον δε, ότι ο μεγάλος φυσικός χρησιμοποιεί μόνο μια φορά τη λέξη Θεός στην επιστολή του, όπως παρατηρούν οι New York Times.

Παραλήπτης της χειρόγραφης επιστολής ήταν ο Γερμανός φιλόσοφος, Έρικ Γκούτκιντ, που είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Διάλεξε τη Ζωή: Η Βιβλική Έκκληση για Εξέγερση” το οποίο προφανώς δεν άρεσε πολύ στον Αϊνστάιν.

Αν και Εβραίος ο ίδιος, δεν διστάζει να απορρίψει και τον ιουδαϊσμό, τουλάχιστον από τη σκοπιά που τη βλέπει ο συγγραφέας του βιβλίου, αναφέροντας στην επιστολή: «Για εμένα, η εβραϊκή θρησκεία είναι, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, η ενσάρκωση μιας πρωτόγονης δεισιδαιμονίας», σημειώνει.

Ο οίκος Christies εκτιμά ότι η «επιστολή του Θεού» θα πουληθεί για 1-1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Η επιστολή που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και είναι γραμμένη στα γερμανικά, ανήκε σε άγνωστο συλλέκτη, ο οποίος την απέκτησε το 2008.

πηγή: huffingtonpost.gr