Τι πρέπει να έχετε υποχρεωτικά στο ΙΧ σας για την ασφάλειά σας αλλά και για να γλιτώσετε το πρόστιμο

Τα απαραίτητα αντικείμενα που θα πρέπει να έχει κάθε αυτοκίνητο προκειμένου όχι μόνο να αποφύγει το πρόστιμο ο οδηγός αλλά να ανταπεξέλθει με ασφάλεια σε δύσκολες στιγμές που θα παρουσιαστούν στον δρόμο του.

Tρίγωνο ασφαλείας

Ανακλαστικό γιλέκο

Πηγαίνει πακέτο με το τρίγωνο ασφαλείας και δεν το φοράμε μόνο στο σκοτάδι, αλλά και με το φως της ημέρας. Φυσικά, πρέπει να είναι καθαρό και σε καλή κατάσταση και να βρίσκεται αποθηκευμένο σε σημείο του οχήματος με άμεση πρόσβαση.

Πυροσβεστήρας

Απαραίτητος είναι και ο πυροσβεστήρας, ώστε να μπορέσουμε να κατασβήσουμε άμεσα τις φλόγες εξαιτίας βλάβης, βραχυκυκλώματος, υπερθέρμανσης του μοτέρ, κλπ. Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης του και φροντίζουμε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Προτείνεται να τοποθετείται κάτω από το κάθισμα του οδηγού ή του συνοδηγού για άμεση χρήση του πυροσβεστήρα, αφού στις πυρκαγιές μετράει ακόμη και το δευτερόλεπτο.

 

Ρεζέρβα

Τα κλαταρίσματα είναι αρκετά συχνά στους ελληνικούς δρόμους με τις άπειρες λακκούβες και κακοτεχνίες, οπότε δεν πας πουθενά χωρίς ρεζέρβα ή –εναλλακτικά- χωρίς κιτ επισκευής ελαστικού. Αυτονόητη είναι και η ύπαρξη γρύλου και μπουλονόκλειδου, ενώ τσεκάρουμε σε τακτά διαστήματα την πίεση του αέρα της ρεζέρβας, ώστε να είναι απόλυτα λειτουργική, όταν τη χρειαστούμε.

 

Φαρμακείο αυτοκινήτου

Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει, ότι το φαρμακείο του αυτοκινήτου πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό, που το ανανεώνουμε όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του ή έχει αλλοιωθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Η συσκευασία του φαρμακείου αυτοκινήτου πρέπει να είναι αδιάβροχη και σκούρα για να μην επηρεάζεται το περιεχόμενο από τον ήλιο και να περιλαμβάνει και οδηγίες χρήσης.

 

Γυαλιά οράσεως

Οι διοπτροφόροι οδηγοί πρέπει να έχουν πάντα μέσα στο αυτοκίνητό τους και ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών οράσεως, εφόσον αναφέρονται ως απαραίτητα στο δίπλωμα οδήγησης. Και εδώ ισχύει, ότι οι φακοί των εφεδρικών γυαλιών πρέπει να είναι ίδιων βαθμών με τους φακούς των γυαλιών που φοράμε σε καθημερινή βάση.

 

Αντιολισθητικά μέσα

Το διάστημα Οκτωβρίου έως Απριλίου είναι υποχρεωτικό να φέρουν πλέον τα αυτοκίνητα στο πορτ μπαγκάζ τους ένα σετ αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων, όπως είναι π.χ. οι χιονοκουβέρτες. Εναλλακτικά, αρκεί ο εφοδιασμός του οχήματος με χειμερινά ελαστικά με την ένδειξη «M+S», δηλαδή «Λάσπη και Χιόνι».

 

πηγή: dikaiologitika.gr