Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο «μποναμάς» – Πάνω από 1,5 δισ. τα θετικά μέτρα, επιδόματα, ΦΠΑ και μείωση φόρων

Θετικές ειδήσεις βγήκαν μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πακέτο θετικών μέτρων είναι μεγάλο και αποφασίστηκε λόγω της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πρωτογενούς πλεονάσματος που προσφάτως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πλησιάζει τα 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, τα θετικά μέτρα που θα έρθουν δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρούν προεκλογικός «μποναμάς» ούτε να συσχετιστούν με το πρόσφατο επεισόδιο Πολάκη αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το «φουσκωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα και τον δημοσιονομικό χώρο που αφήνει η θετική πορεία της οικονομίας.

Δεδομένες είναι οι φορολογικές παρεμβάσεις σε φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες ενώ πιο κοντά από ποτέ είναι η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση από 24 στο 13%. Είναι ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης και είναι δεδομένο ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα ενόψει και της αναμενόμενης θερμής τουριστικής περιόδου.

Ταυτόχρονα προωθείται η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τους φορολογούµενους που πληρώνουν εµπρόθεσµα τις οφειλές τους, σε µια κίνηση επιβράβευσης των συνεπών φορολογουµένων, στο πλαίσιο της νέας ρύθµισης για τις 120 δόσεις για οφειλές στην Εφορία που προωθείται επίσης το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Επιπλέον, αναμένεται ευρύτερη στήριξη του κοινωνικού κράτους με αναμόχλευση προς την θετική κατεύθυνση των επιδομάτων και διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη. Τέλος, όπως συνέβη και στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους θεσμούς για την κατάργηση του μέτρου.

πηγή: dikaiologitika.gr