Το μήνυμα στήριξης του πρόεδρου του Α.Ο.Ν.Α. προς την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Το να αναφερθεί κανείς στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι σαν να ανοίγει την πρώτη σελίδα στο βιβλίο Ιστορίας της πόλης μας.

Γιατί ακριβώς αυτό εκπροσωπεί αυτή η σπουδαία κοινότητα Ελλήνων, που έφτασε ξεριζωμένη στα μέρη μας, αφού πρώτα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα γενέθλια χώματα και να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα από αμέτρητες κακουχίες. Κι όμως παρά τις δοκιμασίες σε βαθμό εξόντωσης, οι Πόντιοι ήταν αυτοί που πρώτοι σήκωσαν θεμέλιο λίθο και έσπειραν πολιτισμό στα μέρη μας.

Την Αργυρούπολη και τις γύρω περιοχές. Δεν θα υπήρχε η πόλη μας σήμερα όπως τη γνωρίζουμε, δίχως τους Πόντιους. Αυτή είναι μια απλή επισήμανση στα αυτονόητα, τα οποία ωστόσο πολλές φορές λησμονούμε. Κι ο Α.Ο.Ν.Α. ο σύλλογος που δημιουργήθηκε από αυτούς τους ανθρώπους και ως ζωντανό και πολύ ενεργό κύτταρο στον οργανισμό που συναποτελεί τον Δήμο μας, είναι επίσης αυτονόητα και διαχρονικά δίπλα στην Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης.

Πολύ περισσότερο φέτος που συμπληρώνονται και 100 χρόνια από την ημέρα που γράφτηκε μία από τις μαύρες σελίδες στην πορεία του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο. Από την ημέρα που η γενοκτονία των Ποντίων άλλαξε βιαίως το Ρου της Ιστορίας τους… Πράττοντας απλώς το ιστορικό, ηθικό και αδελφικό μας καθήκον, όλοι εμείς που ζούμε κι αναπνέουμε στον Α.Ο.Ν.Α. θα στηρίξουμε κάθε εκδήλωση Μνήμης και κάθε ενέργεια της Ένωσης Ποντίων που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, που βαραίνει τους ώμους καθενός και καθεμίας που φέρει ελληνική ψυχή και είναι υποχρέωσή μας και καθήκον να μην ξεχαστεί.

Διότι μια κοινωνία που ξεχνάει το παρελθόν της, δεν μπορεί να ελπίζει στο μέλλον…


Με ιδιαίτερη τιμή, ο πρόεδρος του Α.Ο.Ν.Α.,
Κωνσταντίνος Βάγιας