Κορονοϊός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπει με ημερομηνίες το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία προβάλλονται εκτιμήσεις για το πότε η χώρα μας θα απαλλαγεί από τον κορονοϊό.


Οι καθηγητές Γιώργος Τσιρώνης και Γιώργος Μπαρμπαρής του τμήματος φυσικής έφτιαξαν ένα μοντέλο πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας (αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές και ανά τον κόσμο), λαμβάνοντας υπόψη στη μελέτη τους τα επίσημα δεδομένα από την Κίνα, όπου και ξεκίνησε ο Covid-19, και τα συνδύασαν με τις μετρήσεις σε ακόμα οκτώ χώρες έως και τις 30 Μαρτίου.

Κατ’ αρχάς, τονίζουν πως, λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα, το ποσοστό λάθους της έρευνάς τους είναι της τάξης του 9.6%. Μικρό σχετικά δηλαδή, αλλά υπάρχει.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη τους:

Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της πανδημίας και από εδώ και πέρα τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα αρχίσουν να μειώνονται.

Ελλάδα και Ισπανία δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωση, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στην Ελλάδα η κορύφωση θα έρθει τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Στη χώρα μας από τις 6 Απριλίου και μετά θα υπάρξει μειωτική τάση στα κρούσματα μέχρι και τις 27 Μαΐου. Τότε τα νέα κρούσματα αναμένεται να μηδενιστούν ή να βρίσκονται πολύ κοντά στο μηδέν.

Αυτό, φυσικά, αν συνεχίσει να υφίσταται η καραντίνα και γενικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 3.716, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

«Σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που εφαρμόστηκαν από νωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση βάσει του αριθμού των κρουσμάτων φαίνεται σταθερή και διαχειρίσιμη, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ η κορύφωση είναι πιο υψηλή στατιστικά, όπως και ο αναλογικός αριθμός των κρουσμάτων», είναι το σχόλιο των δύο επιστημόνων.


Το διάγραμμα για τη χώρα μας:

Σύμφωνα με την έρευνα, βρισκόμαστε σε αρκετά καλό δρόμο και ενδέχεται στα τέλη Μαΐου να έχουμε τα πρώτα πάρα πολύ καλά νέα για την εξέλιξη της πανδημίας.