Το Παρίσι ετοιμάζεται για μάχη – Τα Κίτρινα Γιλέκα επιστρέφουν και η πόλη «σφραγίζεται»

Αναμένεται θερμό Σαββατοκύριακο 

Τα τουριστικά αξιοθέατα στο Παρίσι αναμένεται να κλείσουν το Σάββατο καθώς τα «Κίτρινα Γιλέκα» ετοιμάζουν δυναμική επιστροφή.

Σε όλη τη Γαλλία, 89.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν ενώ δώδεκα τεθωρακισμένα οχήματα θα περιπολούν στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Επίσης στο Παρίσι θα είναι όλες οι αρχές σε επιφυλακή και 8000 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους. Η αστυνομία ζητά από καταστήματα στα Ηλύσια Πεδία να κλείσουν κάτι που θα γίνει και με αρκετά μουσεία και τον Πύργο του Άιφελ. Οι αρχές της πόλης αναφέρουν ότι ενισχύουν την προστασία των διάσημων μνημείων μετά την καταστροφή της Αψίδας του Θριάμβου την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι τα μουσεία του Λούβρου και του Orsay, οι όπερες και το συγκρότημα Grand Palais δεν θα δέχονται επισκέψεις. Μπορεί η κυβέρνηση δήλωσε ότι καταργεί τις αυξήσεις φόρου καυσίμων στον προϋπολογισμό της, τον αρχικό λόγο για τις διαμαρτυρίες, η ευρύτερη δυσαρέσκεια έχει εξαπλωθεί και πλέον οι διαμαρτυρίες περιστρέφονται γύρω από μια σειρά θεμάτων.

Το περασμένο Σάββατο είχαν κινητοποιηθεί 65.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι. Αν και τα Κίτρινα Γιλέκα κέρδισαν τη μάχη για τα καύσιμα και ο Μακρόν υποχώρησε, οι διαδηλωτές δεν ήταν ικανοποιημένοι. Την περασμένη εβδομάδα, το κίνημα – παρά την έλλειψη κεντρικής ηγεσίας – κατέθεσε περισσότερα από 40 αιτήματα προς την κυβέρνηση.   Μεταξύ αυτών ήταν η αύξηση ελάχιστης σύνταξης, εκτεταμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει κερδίσει δυναμική μέσω των social media  καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Πηγή: lifo.gr