Τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου επί της οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα

-Ρένα Δούρου: Βάζουμε μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της δημοκρατικής μνήμης «Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο όχι απλά σε μία αποκατάσταση κτιρίου, αλλά βάζουμε μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της δημοκρατικής μνήμης.

Της μνήμης που ακριβώς πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε» – αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σήμερα, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την τελετή θεμελίωσης για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου επί της οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα που θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία του Δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου και του Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστου Καπάταη.

“Αυτή η αποκατάσταση τούτου του σπιτιού της μνήμης και του αγώνα, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην προσπάθεια εκείνων που απελευθέρωσαν την πατρίδα” «Ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού σηκώνουν ξανά κεφάλι, εκμεταλλευόμενες την άγνοια, την αδιαφορία αλλά και ένα κλίμα περιρρέοντος ιστορικού αναθεωρητισμού, που σχετικοποιεί τα ιστορικά δεδομένα, πριν τα αλλοιώσει» συνέχισε η ίδια. «Τούτο το σπίτι, εδώ στη Μπιζανίου όπου στις 24 Ιουλίου του 1944 οι 10 νεαροί Επονίτες έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, είναι ένα ανάχωμα, ένα κάστρο μνήμης και αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Και για όσο καιρό τούτα τα σπίτια – κάστρα στέκονται όρθια απέναντι στον χρόνο, απέναντι στη λήθη, απέναντι στο σκότος του παρελθόντος, απέναντι στην αναθεώρηση της ιστορίας, τότε εμείς μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας» επισήμανε η Ρένα Δούρου. «Αυτή η αποκατάσταση τούτου του σπιτιού της μνήμης και του αγώνα, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην προσπάθεια εκείνων που απελευθέρωσαν την πατρίδα, αποτελεί μικρή συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στη μεγάλη υπόθεση του συλλογικού αγώνα για Δημοκρατία, Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Στο επίκεντρο του έργου, προϋπολογισμού 365.000 ευρώ (με ΦΠΑ), είναι η ριζική ανακαίνιση του κτιρίου στην Καλλιθέα, καθώς και η πεζοδρόμηση της οδού Μπιζανίου και η διαμόρφωση της παρακείμενης πλατείας μνημείου Μπιζανίου. Ειδικότερα, με την αποκατάσταση του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας δημοτικός χώρος ιστορικής μνήμης στην Καλλιθέα που θα συμβολίζει τη συμμετοχή της πόλης στην αντίσταση κατά του φασισμού και ναζισμού, ενώ η πεζοδρόμηση της οδού θα συμβάλει στην ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου και στην ανασύνταξη του κυκλοφοριακού χάρτη της περιοχής προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

πηγή: paron.gr