Νέα έξοδα: Τόσο θα στοιχίσει για μια μέση οικογένεια η υποχρεωτική χρήση μάσκας – Το μηνιαίο κόστος

Υποχρεωτική, όπως ανακοινώθηκε από πρωθυπουργό και ειδικούς, γίνεται από Δευτέρα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους λόγω κορονοϊού, με το πρόστιμο για τους απείθαρχους να φτάνει τα 150 ευρώ.


Το απαραίτητο αξεσουάρ κυκλοφορεί πλέον ευρέως από φαρμακεία, μέχρι περίπτερα και σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κίνδυνος που ελλοχεύει από θέμα προστασίας για τον ιό εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Το κόστος μίας πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης είναι σήμερα στα 0,80 ευρώ στα φαρμακεία της Αττικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 1,20 ευρώ.

Υπολογίζοντας ότι, ένας πολίτης που χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάει στην εργασία του, χωρίς να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση εκτός σπιτιού, χρειάζεται κατ’ ελάχιστο δύο με τέσσερις χειρουργικές μάσκες ανά εργάσιμη ημέρα, αυτό σημαίνει ότι θα ξοδέψει από 37 έως 74 ευρώ τον μήνα, αν λάβουμε υπόψη την τιμή στην Αθήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή τιμή της χειρουργικής μάσκας στη συμπρωτεύουσα, για 23 εργάσιμες ημέρες, θα πληρώσει από 55 έως 110 ευρώ.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και παίρνοντας ως μέση τιμή μάσκας το 1 ευρώ μια τετραμελής οικογένεια θα χρειάζεται σε καθημερινή βάση 4 ευρώ και περίπου τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα.


«Όπως καταλαβαίνετε, η μέση τετραμελής ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το μηνιαίο κόστος για μάσκες», τονίζει o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εκφράζοντας μάλιστα τον φόβο, ότι η αυξημένη ζήτηση θα προκαλέσει σύντομα και αύξηση τιμών.

«Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 40 ευρώ στα φαρμακεία. Με δεδομένο ότι η μάσκα γίνεται υποχρεωτική και πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες, πρέπει να μειωθούν και οι τιμές. Πολύ φοβάμαι ότι η αυξημένη ζήτηση που καταγράφουμε, θα φέρει και αύξηση τιμών. Πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να επιληφθεί αυτού του θέματος».

Στο ίδιο κλίμα και ο κύριος Ευγενίδης, ζητά να μειωθεί η τιμή της μάσκας μιας χρήσης, κάνοντας λόγο για τεράστιο μηνιαίο κόστος.

«Η τιμή της χειρουργικής μάσκας στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,20 ευρώ, με αποτέλεσμα το κόστος για ένα πακέτο των 50 τεμαχίων να ανέρχεται στα 60 ευρώ. Εναλλακτική είναι οι υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων που ξεκινούν από 1,50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 6 ευρώ. Από τη στιγμή που ο κόσμος υποχρεώνεται από δω και πέρα να φοράει μάσκα, πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθούν και οι τιμές. Να μας έρθουν φτηνότερες μάσκες γιατί το μηνιαίο κόστος για μία οικογένεια είναι τεράστιο».