Τούρκοι κατέλαβαν ελληνικό έδαφος στον Έβρο

Ελληνικό έδαφος στον Έβρο κατέλαβαν Τούρκοι, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Armyvoice.gr .


To γεγονός πήρε διεθνείς διαστάσεις, καθώς οι βρετανικές Sun και Dailymail αναδημοσιεύουν το ρεπορτάζ, με την κυβέρνηση, αφού αρχικά επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα ( «δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντάσεις με συμμάχους…μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας), να αναγκάζεται, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, σε διάβημα.


Το κείμενο που αναδημοσιεύουν είναι μεταφρασμένο ως εξής:

Περίπου 35 στρατιώτες μπήκαν σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο.Τούρκοι στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μόνιμη παρουσία στην ελληνική επικράτεια και έχουν στρατοπεδεύσει στο θήλακα στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, αναφέρει η ελληνική ιστοσελίδα Army Voice.

Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία σε ένα δέντρο, ενώ έχουν απορρίψει όλα τα ελληνικά αιτήματα για να αποχωρήσουν.Αυτό συμβαίνει τώρα, εβδομάδες μετά που χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες απέτυχαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.


Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι μέρος της γης στην ανατολική πλευρά του ποταμού Έβρου εξακολουθεί να ανήκει στην Ελλάδα, ακόμη και όταν ο ποταμός αλλάζει την πορεία του.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί. Τέσσερις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν πυροβολήσει Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν διαρκώς τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μέσω διπλωματικών οδών.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ, όταν η Άγκυρα δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι δεν θα τους εμποδίσει. Αυτό ήταν αντίθετο με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Η προσπάθεια εισβολή των προσφύγων αποτράπηκε από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν μετανάστες στα σύνορα και αρνήθηκαν ότι έχουν πυροβολήσει.

Η ένταση στα σύνορα είχε κατευναστεί σε μεγάλο βαθμό από το ξέσπασμα του νέου ιού και οδήγησε την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. «Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν:  «Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή. Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα; Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».