Τρεις γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες της Γλυφάδας

Το «τρόπαιο» της Γαλάζιας Σημαίας κατέκτησε και πάλι φέτος η Γλυφάδα με τρεις διακρίσεις για τις ομορφότερες και καθαρότερες ελεύθερες ακτές της Αττικής !

Διαθέτουν τις υποδομές μιας οργανωμένης παραλίας – φρέσκια άμμο, ψάθινες ομπρέλες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, διαδρόμους, καθιστικά, ναυαγοσώστες, θέσεις πάρκινγκ και δύο Seatrac για ΑμεΑ με τον μεγαλύτερο αριθμό χρήσεων στην Ελλάδα- και όλα αυτά χωρίς καμία απολύτως χρέωση !
Σε μια εκδήλωση αντάξια της τουριστικής αίγλης της χώρας μας, που διοργανώθηκε με κάθε επισημότητα στους κήπους του Γκολφ Γλυφάδας, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» ανακοίνωσε τις βραβεύσεις για το 2022. Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη 2η θέση παγκοσμίως -μετά την Ισπανία- μεταξύ 53 χωρών.

Συνολικά, η διεθνής επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Η Γλυφάδα αναδεικνύεται ναυαρχίδα στην Αττική με τις περισσότερες βραβευμένες ελεύθερες ακτές. Χωρίς εισιτήριο και προσβάσιμες σε όλους. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς και μεγάλη χαρά να αναγνωρίζεται μέσα από το διεθνούς κύρους αυτό βραβείο, το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε, χωρίς την παραμικρή χρέωση για κατοίκους αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τουρίστες από το εξωτερικό.
Οι παραλίες της Γλυφάδας θα είναι για πάντα ελεύθερες για όλους», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση αναγγελίας των βραβεύσεων ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, αναφερόμενος παράλληλα στην ολιστική ανάπλαση του παράκτιου μετώπου στην οποία προχωρεί ο Δήμος Γλυφάδας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια στην ποιότητα των υπηρεσιών και στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι «είμαστε ευλογημένη χώρα – οι προορισμοί μας είναι περιζήτητοι, τα μηνύματα ενόψει της τουριστικής σεζόν είναι αισιόδοξα παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατάσταση στην Ουκρανία».
Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συνδέονται με τον θεσμό, ενώ έκανε γνωστό ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη εξασφαλιστεί περί τα 140 εκατομμύρια για την κατασκευή μαρινών, αλλά και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες». Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Νίκος Πέτρου «στις μέρες μας, με την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση, ο ρόλος της Γαλάζιας Σημαίας γίνεται ακόμη πιο σημαντικός.
Στόχος μας, είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης». Στο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Johann Durand εξήρε τη σημασία των Γαλάζιων Σημαιών ως μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ ανακοίνωσε ότι ο θεσμός πρόκειται να εξελιχθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας Σταύρος Κατσικάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελιάτος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Head of Strategy and Development στη Helmepa Κώστας Τριανταφύλλου και ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης.
Παρέστησαν επίσης η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού του Σύριζα Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας Σωκράτης Ζάχος, ο Γενικός Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, οι Αντιδήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Σπύρος Δήμου, Ελένη Καράχου-Σκούταρη, Σάσα Πατεράκη, Μαίρη Μηλιαρέση, Γιάννης Σκαλτσάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Βρυζίδης, Δημήτρης Ακρίβος, Βασίλης Νικάκης, Αννυ Καυκά, Μπέσσυ Αργυράκη, Δάφνη Χαρίση-Μπίλια, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Γλυφάδας της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκαλτσάς.
Μετά την ανακοίνωση των βραβεύσεων, ο Δήμαρχος ΓλυφάδαςΓιώργοςΠαπανικολάου προέβη στην ακόλουθηδήλωση: “Η γαλάζια σημαία κυματίζει και πάλι στη Γλυφάδα ! Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το πλέον αναγνωρίσιμο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας απονεμήθηκε στις παραλίες της Γλυφάδας μας.
Όχι μόνο για τα εξαιρετικά νερά. Όχι μόνο για τις καθαρές ακτές. Αλλά και για τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης που θέτει το πρόγραμμα, για τις οποίες και φέτος δουλέψαμε σκληρά. Οι παραλίες της Γλυφάδας μας πληρούν όλα τα κριτήρια οργάνωσης, καθαριότητας και υγεινής – και είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν τους λουόμενους όλη τη θερινή περίοδο, ελεύθερες και ανοιχτές !Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τον Πρόεδρό της Νίκο Πέτρου και την Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» Δαρεία Βουρδουμπά για τη συνεργασία, αλλά και για το σπουδαίο τους έργο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Μας τιμά ιδιαίτερα που η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης επέλεξε φέτος τη Γλυφάδα για την εκδήλωση πανελλαδικής βράβευσης των ακτών με Γαλάζια Σημαία, αλλά και για να γιορτάσει τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της. Συνεχίζουμε”.

Βιωματικά εργαστήρια στην παραλία Γλυφάδας
Το πρωί, μαθητές Δημοτικού από τη Γλυφάδα επισκέφθηκαν την παραλία δίπλα στην 3η Μαρίνα και παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με θέμα: «Γαλάζια Σημαία: Καθαρές και ασφαλείς ακτές», ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου καλωσόρισε τα παιδιά στην όμορφη πρωινή αυτή συνάντηση, στην οποία παρέστησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένη Καράχου-Σκούταρη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) Νίκος Πέτρου και ο Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Johann Durand.
Η εκδήλωση, η οποία αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις πρωί και απόγευμα, είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.