Τρία σχολεία του Δήμου μας συμμετείχαν στην εκδήλωση «Let’s code, girls ‘n’ boys!!!»

Έξι εκπαιδευτικοί και περίπου εικοσιπέντε μαθητές από τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που επιλέχτηκαν σε σύνολο 18 σχολείων της χώρας, εκπροσώπησαν τον Δήμο στις 20 και 21 Οκτωβρίου στην εκδήλωση με θέμα «Let’s code, girls ‘n’ boys!!!» που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με το Oracle Academy και την υποστήριξη της Revive Greece και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (www.nationalcoalition.gov.gr). Η εκδήλωση έλαβε χώρα ταυτόχρονα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε από τις 6 έως τις 21 Οκτωβρίου και εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα. Το καινοτόμο στοιχείο της διοργάνωσης αφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν σχολεία από διαφορετικές περιοχές της χώρας σε κοινό χώρο στο πλαίσιο εκδήλωσης κώδικα.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με επικεφαλείς τους καθηγητές πληροφορικής των σχολείων τους και, μέσα από το εκπαιδευτικό λογισμικό Alice και την υποστήριξη του Oracle Academy, διδάχθηκαν συγκεκριμένες έννοιες προγραμματισμού με βάση την Java και προχώρησαν στη δημιουργία των δικών τους ιστοριών. Οι εκπαιδευτικοί είχαν ήδη εξοικειωθεί με το λογισμικό στο εκπαιδευτικό εργαστήρι «Getting started with Java using Alice» του Oracle Academy. Επιπλέον, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ενημέρωσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις λειτουργίες του τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer) με επίδειξη των δυνατοτήτων του, ενώ η Revive Greece παραχώρησε μέρος του εξοπλισμού.

Το «Let’s code, girls ‘n’ boys!!!» πέρα από μια εκπαιδευτική εμπειρία αποτέλεσε και έναν φορέα μηνυμάτων και συμβολισμών σε πολλαπλά επίπεδα. Από εκδήλωση κώδικα εξελίχθηκε σε εμπειρία συνεργασίας, συλλογικότητας, πειθαρχίας, ομαδικής δουλειάς, φαντασίας και δημιουργικότητας. Οι μικροί μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω αυτά που διδάχθηκαν και κατέπληξαν με τις δυνατότητές τους, αλλά και την επιθυμία τους η εμπειρία τους αυτή να συνεχιστεί και να μην αποτελέσει μια ανάμνηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές αποχώρησαν έχοντας στις αποσκευές τους, πέρα από τα αναμνηστικά δώρα που είχαν ετοιμάσει για αυτούς το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών, το Εθνικό Τυπογραφείο, το Oracle Academy και η ΕΕΛΛΑΚ, και την υπόσχεση ότι επιστρέφοντας στα σχολεία οι καθηγητές τους θα λάβουν οδηγίες και υλικό για να εξελίξουν ότι απεκόμισαν από το διήμερο κώδικα, με σκοπό να το παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

πηγή: vvv.gov.gr