Τζην παντελόνι, η σωστή φροντίδα – Από το πώς πρέπει να πλένεται μέχρι πώς να αποθηκεύεται στη ντουλάπα

Tο τζην είναι μακράν το πιο κλασικό και πολυφορεμένο παντελόνι στο αντρικό και γυναικείο στυλ, χάρη στην ευέλικτη φύση του -φοριέται με formal και casual κομμάτια- και στην ανθεκτικότητα του υφάσματός του. Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό του καλό είναι να μην το παίρνεις πάντα ως δεδομένο, μιας και το denim απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα προκειμένου η υφή, το χρώμα και η γραμμή του να διατηρηθούν για όσο το δυνατόν περισσότερο σε καλή κατάσταση.
Απόφυγε το συχνό πλύσιμο

Ίσως κάπου να το έχει πάρει το αυτί σου: Το συχνό πλύσιμο καταστρέφει τα τζην παντελόνια, καθώς είναι επιρρεπή στο ξεθώριασμα. Επειδή όμως λόγω υγιεινής δεν γίνεται να μην τα πλένεις, φρόντισε τουλάχιστον να το κάνεις σε όσο πιο αραιά διαστήματα μπορείς.

Μούλιασε το παντελόνι πριν το βάλεις στο πλυντήριο

Μία σπιτική λύση για να διατηρήσεις έντονο το χρώμα και λαμπερό το ύφασμα είναι να μουλιάσεις το τζην παντελόνι σε μία λεκάνη με κρύο νερό και αλάτι και να το αφήσεις εκεί για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια, το τοποθετείς στο πλυντήριο. Προσοχή, δεν το πλένεις ποτέ στους 40 βαθμούς, πάντα μέχρι τους 30 βαθμούς ή σε κρύα πλύση.

Γύρισέ το από την ανάποδη

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλεις σημαντικά στο να μην ξεθωριάσει το χρώμα και να μην μαλακώσει το ύφασμα.

Μην το σιδερώνεις

Όταν το τζην έρχεται σε επαφή με υψηλές θερμοκρασίες σκληραίνει, αφυδατώνεται και γίνεται άγριο στην υφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση του στεγνωτηρίου. Προτίμησε το φυσικό στέγνωμα στον καθαρό αέρα. Για να αποφύγεις όσο γίνεται να τσαλακωθεί, άπλωσέ το προσεκτικά στην απλώστρα, πάντα γυρισμένο από την ανάποδη και πάντα με τα μανταλάκια τοποθετημένα στις τσέπες.

Ποτέ μην διπλώνεις το τζην παντελόνι

Το να διπλώνεις το τζην παντελόνι στα δύο ή στα τρία ή ακόμα και στα τέσσερα είναι ο χειρότερος τρόπος για να το αποθηκεύσεις στη ντουλάπα. Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί: Πρώτον το τσαλακώνεις, δεύτερον δεν αφήνεις το ύφασμα να αναπνεύσει ειδικά από τη στιγμή που δεν το πλένεις συχνά και τρίτον, επιτείνεις το ξεθώριασμα σε κομβικά σημεία, όπως είναι τα γόνατα. Ο σωστός τρόπος αποθήκευσής είναι να το κρεμάσεις κάθετα σε μία κρεμάστρα.

Προσοχή στα σκισίματα

Ένα τζην παντελόνι με σκισίματα, ειδικά αν αυτά είναι στα γόνατα, με τον καιρό θα φθαρεί και οι “τρύπες” θα γίνουν μεγαλύτερες. Φρόντισε λοιπόν να τις διατηρείς στο αρχικό τους μέγεθος και σχήμα, με τη βοήθεια ενός ράφτη ή μίας μοδίστρας.

πηγή: esquire.com.gr