Βενετία: Η πρώτη πόλη στον κόσμο που επέβαλε εισητήριο εισόδου – Αντιδράσεις και συμπλοκές

Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που επιβάλει εισητήριο εισόδου στην πόλη για τους τουρίστες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό και να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι του δήμου έλεγχαν τα εισιτήρια των ταξιδιωτών που φτάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Santa Lucia για μια ημερήσια βόλτα στην πόλη των Δόγηδων.

Η χρέωση για τους τουρίστες που φτάνουν μεταξύ 8:30 π.μ.με 4 μ.μ. είναι 5 ευρώ το άτομο, ενώ η πρόσβαση είναι δωρεάν εκτός αυτών των ωρών. Από το εισητήριο εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στα πανάκριβα ξενοδοχεία μέσα στη Βενετία, ενώ όσοι αρνηθούν ή δεν πληρώσουν εισητήριο τους περιμένει πρόστιμο 50 έως 300 ευρώ.

Με πανό που γράφουν «Η Βενετία δεν πωλείται, υπερασπίζεται» ζητούν την κατάργηση του μέτρου.

Όμως το πρωτοποριακό αυτό μέτρο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κατοίκους της Βενετίας, οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του, να συγκρουστούν με την αστυνομία στην Piazzale Roma την είσοδο της πόλης.

Οι διοργανωτές ήταν κάτοικοι και μέλη της οργάνωσης «Tutta la citta’ insieme» (Όλη η πόλη μαζί) και δεκάδες καταστηματάρχες της πόλης που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, Ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους» και «Η Βενετία δεν πωλείται, υπερασπίζεται».

πηγή: huffingtonpost.gr