Κορονοϊός: Βήμα-βήμα η διαδικασία για να πάρουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ

Το ποσό των 800 ευρώ θα πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, καθώς επίσης και οι αυτοαπασχολούμενοι που σταμάτησαν να δουλεύουν λόγω των μέτρων της κυβέρνησης για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Μέσω λοιπόν της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω κορονοϊού, θα πρέπει να βάλουν τα στοιχεία που απαιτούνται για να πάρουν τα 800 ευρώ, που αφορούν το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού. Φυσικά αυτό δεν αφορά όσους δουλεύουν από το σπίτι, ή έχουν άδειες.

Με βάση την υπουργική απόφαση, το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Τι πρέπει να κάνουν

Αρχικά, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που έβαλαν υποχρεωτικό λουκέτο, πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα πρέπει να αναφέρει:

  • τα προσωπικά του στοιχεία
  • τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
  • τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.