Βρετανία: Έκαναν ντου για μαριχουάνα και βρήκαν «ορυχείο» Bitcoin

Όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί αστυνομικοί «έδειχναν» σε μεγάλο παρασκευαστήριο μαριχουάνας, αλλά η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.


Βρετανοί αστυνομικοί έμειναν έκπληκτοι όταν κατά τη διάρκεια εφόδου σε φάρμα, ύποπτη για καλλιέργεια κάνναβης, αντί για λαμπτήρες αλογόνου και φυτά μαριχουάνας, βρήκαν περίπου 100 υπολογιστές παράνομης «εξόρυξης» bitcoin.

Ασυνήθιστες ποσότητες καλωδίωσης και εξαερισμού ήταν ορατές στο εξωτερικό της φάρμας- αποθήκης, δυτικά του Μπέρμινχαμ στην περιοχή «Μαύρη Χώρα». Ένα drone μάλιστα, είχε μετρήσει υψηλά επίπεδα θερμότητας στο κτίριο. Όλα αυτά τα στοιχεία, συνιστούσαν σύμφωνα με την wall street journal, «κλασικά σημάδια ενός εργοστασίου κάνναβης»! Όμως, οι Βρετανοί αστυνομικοί που έκαναν έφοδο, ανακάλυψαν εν τέλει μια τεράστια «τράπεζα υπολογιστών» που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα χρησιμοποιούνταν για επεξεργασία συναλλαγών (με εξειδικευμένο λογισμικό) με σκοπό την ανταμοιβή σε bitcoins. Διαδικασία που συχνά ονομάζεται «εξόρυξη» στη γλώσσα των κρυπτονομισμάτων.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπολογιστές χρησιμοποίησαν κλεμμένο ηλεκτρικό ρεύμα πατώντας απευθείας στο τροφοδοτικό έξω από τα κυκλώματα της αποθήκης. Η αστυνομία ανέφερε ότι το «ορυχείο bitcoins» κατανάλωσε ηλεκτρικό ρεύμα αξίας πολλών χιλιάδων λιρών.

Η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ειδικά για το bitcoin, έχει γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση καθώς η αξία της έχει αυξηθεί πάρα πολύ, φτάνοντας περίπου $60.000  ανά bitcoin τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο πρόκειται για δραστηριότητα εξαιρετικά ενεργοβόρα και πολύ δαπανηρή.

 

«Η γνώμη μου είναι ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να είναι από μόνη της παράνομη, αλλά καθαρά αφαιρεί την ηλεκτρική ενέργεια από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ειδικός αξιωματικός επί του θέματος, προσθέτοντας ότι «δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στις εγκαταστάσεις, αλλά ότι η αστυνομία θα προχωρήσει σε έρευνες με τον ιδιοκτήτη της αποθήκης».

«Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε τελευταίως σε συνάρτηση με την αξία του bitcoin. Όταν οι υπολογιστές ανταγωνίζονται για τη συγκομιδή φρέσκων νομισμάτων, λύνοντας μαθηματικούς γρίφους» – μια διαδικασία γνωστή ως εξόρυξη – αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «τα νέα νομίσματα που παράγονται έχουν φέρει υψηλές τιμές».

Επιπλέον, όταν ένας υπολογιστής λύνει με επιτυχία το παζλ, είναι σε θέση να επεξεργαστεί ορισμένες συναλλαγές bitcoin στο δίκτυο και μπορεί να χρεώσει και να  υπρχρέωσει για αυτές τις υπηρεσίες. Τα καθημερινά έσοδα από την «εξόρυξη» παγκοσμίως έφτασαν τα ρεκόρ των 77,8 εκατομμυρίων δολαρίων στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον CoinDesk, έναν ερευνητικό ιστότοπο που παρακολουθεί τα κρυπτονομίσματα. Την ίδια ημέρα, η αξία του δολαρίου του bitcoin έφτασε στα 63.381,20 $.

Πηγή: economytoday