Χάος στην Αλβανία, στο στόχαστρο όλων ο Ράμα

Supporters of the opposition party shout slogans during an anti-government protest in front of the Prime Minister Edi Rama's office in Tirana, Albania February 16, 2019. REUTERS/Florion Goga
Με ιαχές «στην φυλακή ο κολλητός του Σόρος», μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Αλβανία μοιάζει αποφασισμένη να ρίξει τον Έντι Ράμα και να ανοίξει την πόρτα σε πρόωρες εκλογές

Καζάνι που βράζει θυμίζει το πολιτικό τοπίο της Αλβανίας. Μετά από τα βίαια επεισόδια του Σάββατου στα Τίρανα, με ζημιές, δεκάδες τραυματίες και ακόμα περισσότερες συλλήψεις, η αντιπολίτευση ανανεώνει το ραντεβού της στους δρόμους για την Πέμπτη, με βασικό σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Στο στόχαστρο της βρίσκεται η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τον οποίο και κατηγορούν για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Την αρχή της κοινωνικής ταραχής έκαναν οι φοιτητές, οι οποίοι βγαίνουν μαζικά στον δρόμο επί βδομάδες. Το αίτημά τους είναι ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η πάταξη εκφυλιστικών φαινομένων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μέχρι στιγμής, ο Έντι Ράμα απαντάει με καταστολή. Η αστυνομία επιχειρεί να διαλύσει το πλήθος με μάνικες και δακρυγόνα.

Βίντεο από τις μεγάλες διαδηλώσεις του Σαββάτου

Η κοινωνική οργή έχει προκαλέσει και πολιτική κρίση, μετά τις παραιτήσεις 62 εκ των 140 βουλευτών. Την αρχή έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτελείται από 43 βουλευτές. «Σήμερα έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα.

Τον ίδιο δρόμο ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI), που είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία και έχει 19 βουλευτικές έδρες. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να οδηγήσουν τον Έντι Ράμα σε πρόωρες εκλογές. Εξάλλου, η χώρα οδηγείται στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης, αφού απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα δεν βρίσκονται μόνο τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του. Η μαζική διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης τον έχει πανικοβάλει. Όχι μόνο ‘προγραμμάτισε’ να πάει στον Αυλώνα για να συζητήσει με οπαδούς του, με σκοπό να τους κινητοποιήσει, αλλά αποφάσισε για πρώτη φορά να κατεβάσει στους δρόμους των Τιράνων θωρακισμένα οχήματα του στρατού για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Όπως και να έχει, η αλβανική πολιτική ζωή έχει σημαδευτεί από λεκτικές βίαιες επιθέσεις, ανταλλαγή προσβολών, κατηγορίες για διαφθορά και για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ένας βουλευτής της δεξιάς αντιπολίτευσης έριξε με σύριγγα μελάνι στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Το ζήτημα της διαφθοράς στην Αλβανία είναι από τα σημαντικότερα θέματα, καθώς έχει χτυπήσει κόκκινο. Η Αλβανία έχει γίνει η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη. Παρόλο που στο μεταξύ η χώρα εφαρμόζει μια μεταρρύθμιση στο πεδίο της Δικαιοσύνης, είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαφθορά.

Ένα ακόμα θέμα που έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια είναι οι μετοχές που έχει η σύζυγος του Έντι Ράμα στην ΑΒΙ Bank, στη λεγόμενη “αμαρτωλή τράπεζα”. Κατηγορούν κυρίως την κυβέρνηση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από τη μαφία και το Ισλαμικό Κράτος. Οι Γερμανοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με αυτή την τράπεζα δίνουν πολλά παραδείγματα για το πώς το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε την αλβανική μαφία, προκειμένου να πουλήσει νόμιμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πετρέλαιο μέσω 15 δεξαμενόπλοιων.

Οι πολιτικές ταραχές έχουν εκ των πραγμάτων αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Ράμα και ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερούς Συμφώνου. Οι διαπραγματεύσεις έχουν από το καλοκαίρι παγώσει και βέβαια έχουν επιβαρυνθεί από την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Δεν έχουν, ωστόσο, μπει στο ράφι. Ακόμα, όμως, κι αν υπήρχε πρόθεση να ξαναρχίσουν, το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

πηγή: protothema.gr