Ξεκινούν οι ανέπαφες πληρωμές στα ΜΜΜ, αρχικά σε λεωφορεία με διαδρομή προς το αεροδρόμιο

Από αυτή την εβδομάδα, οι επιβάτες των λεωφορείων Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών τους, όπως smartphone και smartwatch.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ) έως το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα έρχεται ως συνέχεια της δυνατότητας ανέπαφων πληρωμών στα αστικά λεωφορεία ΚΤΕΛ 33 πόλεων της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε πριν περίπου 1 χρόνο.

Η παρουσίαση της νέας υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, και εκπροσώπων του Υπερταμείου, του ΟΑΣΑ, της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, της Visa και της NBG Pay.

Η εισαγωγή της εναλλακτικής δυνατότητας χρήσης τραπεζικής κάρτας για επιβίβαση σε ΜΜΜ σηματοδοτεί την είσοδο των Συγκοινωνιών Αθηνών σε μια νέα ψηφιακή εποχή, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των επιβατών. Πλέον, εκτός από το ATH.ENA Ticket ή την ATH.ENA Card, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν την τραπεζική τους κάρτα ή τις κάρτες στις ενεργοποιημένες συσκευές τους (Android με Google Pay, iPhone με Apple Pay) για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία των γραμμών Express του ΔΑΑ (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97).

image.png.f6390269e2e95fafac194670caf2a9d8.png

Οι επιβάτες που κινούνται από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μπορούν πλέον να πληρώνουν το εισιτήριό τους ανέπαφα, περνώντας την τραπεζική τους κάρτα πάνω από τα ειδικά επικυρωτικά μηχανήματα των λεωφορείων. Ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στα επιλεγμένα λεωφορεία αναγνωρίζει την κάρτα ή το ψηφιακό πορτοφόλι και χρεώνει την αξία της διαδρομής στον λογαριασμό του επιβάτη.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, η Αθήνα εντάσσεται στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων που προσφέρουν τη δυνατότητα στους επιβάτες να μετακινούνται με απλό, ασφαλή και άνετο τρόπο, συμβάλλοντας στην αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ. Όπως αναφέρθηκε, οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων, με τις ανέπαφες πληρωμές να προσφέρουν μια ασφαλή και ανεμπόδιστη εμπειρία για τους επιβάτες και τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς.

Τα οφέλη για τους επιβάτες είναι πολλαπλά, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να προμηθεύονται εισιτήρια από εκδοτήρια ή μηχανήματα, να γνωρίζουν τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης, ή να αναζητούν σημεία πώλησης και να περιμένουν σε ουρές. Το σύστημα, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα χρεώνει στον επιβάτη το πιο οικονομικό προϊόν κομίστρου, με βάση τις μετακινήσεις του, διευκολύνοντας ιδιαίτερα τους επισκέπτες και τους τουρίστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μετακινήσεων της Αθήνας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα ΜΜΜ αποτελεί μία από τις δέκα προτεραιότητες που είχε θέσει η Κυβέρνηση. Επιπλέον, ανέφερε ότι το έργο αυτό προσαρμόζει τις αστικές συγκοινωνίες στη σύγχρονη εποχή, προάγει την έξυπνη κινητικότητα, διευκολύνει τους επιβάτες, ενθαρρύνει τη χρήση των ΜΜΜ, περιορίζει το κόστος μετακινήσεων και συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων.

πηγή: insomnia.gr