Χιονισμένη Πάρνηθα: Το στοιχειωμένο σανατόριο και το Πάρκο Ψυχών από ψηλά

Ταξίδι πάνω από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας σε θερμοκρασίες που φτάνουν στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Οι τοποθεσίες που παρουσιάζονται μέσα από το βίντεο είναι οι εξής.

  • α) Μπάφι – Ορεινό Καταφύγιο Πάρνηθας
  • β) Mont Parnes
  • γ) Εκκλησία Αγίας Τριάδας
  • δ) Πρώην Chalet Κυκλάμινα
  • ε) Σανατόριο Πάρνηθας
  • στ) Πάρκο των Ψυχών

Δίπλα στο επιβλητικό πρώην ξενοδοχείο Ξενία ή όπως είναι ακόμα πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, Σανατόριο, βρίσκεται ένα πάρκο με γλυπτά σμιλεμένα από το καμμένο ξύλο του βουνού από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Δημιουργήθηκε από τον Σπύρο Ντασιώτη που ήταν δασικός υπάλληλος του Δασαρχείου Πάρνηθας.

Η δημιουργία του Σανατορίου έγινε τον Μάιο του 1912 από την διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός που αποφασίζει τότε την ίδρυση του και τη λειτουργία του ως ορεινό αντιφυματικό περίπτερο-θεραπευτήριο.

Εκεί νοσηλεύτηκε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Απρίλιο του 1938. Εκεί έγραψε τρία έργα: «Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα» (1937), «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» (1938, αφιερωμένο στο Βασίλη Ρώτα), «Εαρινή Συμφωνία» (1938).

Το Σανατόριο παρήκμασε μετά το 1950 με την ανακάλυψη της πενικιλίνης και τον Μάιο του 1965 οι εγκαταστάσεις του σανατορίου πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ έναντι 6.500.000 δραχμών. Το κτίριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με την ονομασία ΞΕΝΙΑ και στη συνέχεια σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Η λειτουργία του συνέχισε με αυτή τη μορφή έως και το 1985, οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Το κτίριο παραμένει ορόσημο για τους λάτρεις του παραφυσικού και του ανεξήγητου.

πηγή: Up Drones / news247.gr